Lansarea Ariane 6, rachetă ce poate asigura transportul în spațiu inclusiv pentru sateliți, a fost programată la ora 22, de pe platforma ELA-4 de la Centrul Spațial Guiana din Kourou, Guyana Franceză, a transmis Agenția Spațială Europeană (ESA). Racheta este operată de compania franceză Arianespace, pentru ESA, care a lucrat cu alte state europene pentru dezvoltarea sa. În misiunea inaugurală de astăzi, aceasta urmează să plaseze nouă sateliți pe orbita joasă a Pământului și să realizeze o serie de experimente neorbitale. Între acestea va fi inclusiv un test de ardere a două capsule ce se află la bordul rachetei, cu scopul de a observa dacă acestea pot rezista reintrării în atmosferă.

Ariane 6 ar trebui să înlocuiască racheta Ariane 5, scoasă din uz după 117 lansări pe parcursul a trei decenii. Ariane 6 este proiectată ca, în timp, să reducă la jumătate costul de lansare, în comparație cu Ariane 5. Agenția Spațială spune că racheta are potențialul de a fi lansată de mai multe ori în fiecare an, dar și de a efectua misiuni mai complexe. Specialiștii europeni au transmis că își pun mari speranțe în noua rachetă, care ar trebui să zboare de 9 – 12 ori pe an până în 2026. Totuși, unii experți au criticat noul proiect al ESA din cauză că nu au reușit să dezvolte lansatoare reutilizabile precum SpaceX.

Racheta va asigura accesul garantat și autonom la spațiu – și toate posibilitățile științifice, de observare a Pământului, de dezvoltare tehnologică și comerciale pe care le implică”, a scris Agenția într-un comunicat.

Racheta Ariane 6 va fi produsă în două versiuni principale. Ariane 62 (cu o valoare de 75 de milioane de euro), de greutate medie, care poate transporta 10,3 tone de marfă pe orbita joasă a Pământului și 4,5 tone pe orbita de transfer geostațională, și Ariane 64 (115 milioane de euro), care poate lansa 21,6 tone pe orbita joasă a Pământului și 4,5 tone pe orbita de transfer geostaționară. Ambele sunt semnificativ mai costisitoare decât Falcon 9 a SpaceX, care costă 62 de milioane de euro.  

Ariane 6 a fost în curs de dezvoltare timp de aproape un deceniu. Inițial, lansarea sa era programată pentru anul 2020, dar problemele tehnice și situația internațională generată mai întâi de pandemia de coronavirus și ulterior de invazia Rusiei în Ucraina au amânat planurile de mai multe ori.

Surse alternative: Nasa Space Flight, Euronews, Space

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday