La 12 zile de la dezbaterea prezidențială cu Donald Trump, în care Joe Biden a avut o prestație catastrofală, considerată una dintre cele mai slabe din istoria modernă a SUA, președintele american luptă pentru supraviețuirea politică. BBC scrie că summitul NATO de săptămâna aceasta, de la Washington, se poate dovedi decisiv pentru acesta. Cu această ocazie, Biden poate dovedi democraților americani și liderilor lumii că încă poate conduce SUA. 

În ultimele zile, Biden i-a criticat oponenții săi din Partidul Democrat și a respins presiunea de a se retrage din cursa prezidențială pentru a lăsa loc unui candidat democrat care ar avea șanse în fața lui Donald Trump.

Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra sa, deoarece în următoarele trei zile va găzdui liderii țărilor membre NATO. Agenda sa în această perioadă va fi una foarte încărcată, cu întâlniri și evenimente publice care vor culmina cu o conferință de presă joi după-amiază. Este o situație pe care Biden, un om cu o vastă experiență în relațiile externe, ar trebui să o gestioneze bine. Însă, în cazul în care prestația sa nu se va ridica la nivelul așteptărilor, având în vedere ramificațiile interne și internționale, ar putea determina un exod în rândul democraților care îl susțin, ceea ce i-ar putea periclita șansele de a candida pentru un nou mandat, cu atât mai puțin de a le câștiga.

De asemenea, ar putea creșteri temerile în rândul aliaților europeni care sunt tot mai îngrijorați de posibilitatea tot mai mare ca Donald Trump să revină la Casa Albă, ceea ce ar duce la schimbări dramatice ale politicilor externe ale SUA.

Analiza integrală BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday