Imaginile au fost surprinse de către Planet Labs, o companie comercială de sateliți, și se referă la două locații diferite. Primul set de imagini a fost surprins în martie, la o bază militară din Modarres, iar al doilea în aprilie, la centrul de producție de rachete din localitatea Khojir, ambele aflându-se în apropiere de Teheran. Imaginile au fost analizate de doi experți americani, care au spus că peste 30 de clădiri noi au fost ridicate în cele două locații, rolul lor fiind de a crește producția de rachete a Iranului. Aceștia au adăugat, însă, că nu pot spune exact despre ce tip de rachete este vorba.

Informațiile, scrie Reuters, au fost confirmate de trei înalți oficiali iranieni, care au cerut să vorbească sub protecția anonimatului și care au spus că în cele două locații vor fi construite rachete balistice convenționale. Unul dintre oficiali a spus că pe lângă rachete, într-una dintre noile clădiri vor fi produse, de asemenea, și drone, fiind vizată o dublare a capacității de fabricare a acestora. A adăugat că Rusiei îi vor fi vândute drone și componente de rachete, rebelii houthi vor primi drone, iar Hezbollahul iranian și rachete. Reuters subliniat că, însă, că nu a putut verifica independent aceste informații.

Totuși, publicația britanică scrie că a analizat de asemenea imaginile, în care au fost observate structuri înalte de pământ ce înconjoară clădirile. Conform unui expert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey astfel de construcții sunt realizate în jurul fabricilor de rachete, având scopul de a proteja în cazul unei explozii în zonă, în interiorul clădirilor fiind materiale explozie. Același expert a spus pe baza analizei că lucrările de extindere au început în luna august, anul trecut, la Khojir, și în luna octombrie, la Modarres. 

Arsenalul Iranului este deja cel mai mare din Orientul Mijlociu, estimat la peste 3.000 de rachete, inclusiv modele concepute pentru a transporta focoase convenționale și nucleare, spun experții. În acest context, Reuters subliniază că orice creștere a producției de rachete sau drone a Teheranului ar fi îngrijorătoare pentru Statele Unite. Reprezentanții americani au subliniat, de-a lungul timpului, că dronele iraniene ajută Rusia în atacurile împotriva orașelor ucrainene, dar și grupările susținute de Iran care lansează atacuri împotriva Israelului. 

Reuters a solicitat comentarii legate de extinderea fabricilor de la Misiunea Iranului la ONU, dar nu a primit până în acest moment un răspuns. Anterior, Teheranul a negat informațiile. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday