Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unui briefing de presă că cei doi lideri se întâlnesc în cadrul unei cine informale, luni seara, pentru a discuta “fără presiunea timpului, față în față”. 

“Aștept cu nerăbdare să discut toate aspectele cooperării bilaterale cu colegul meu, președintele Vladimir Putin, și să împărtășesc perspective privind diverse probleme regionale și globale”, a transmis Modi. 

Este prima vizită a premierului indian în Rusia din 2019, când s-a văzut cu Putin în Vladivostok. Totodată, cei doi s-au întâlnit la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) în Uzbekistan, în septembrie 2022. 

India a devenit un sprijin important pentru Rusia, după izolarea diplomatică și politică a țării ca urmare a invadării Ucrainei. China este, de asemenea, un partener important al Rusiei, dar și unul dintre principalii rivali ai Indiei. “Relațiile Rusiei cu China au reprezentat un motiv de îngrijorare pentru India, în contextul creșterii influenței pe care o are China în regiune”, a explicat Bala Venkatesh Verma, fost ambasador indian în Rusia, pentru agenția de presă Associated Press.

Rusia a avut legături strânse cu India încă din timpul Războiul Rece, iar importanța New Delhi ca partener comercial cheie a crescut de când Kremlinul a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022. China și India au devenit cumpărători esențiali de petrol rusesc, în urma sancțiunilor impuse de UE și SUA. India primește acum peste 40% din importurile sale de petrol din Rusia, potrivit analiștilor.

Sub conducerea lui Modi, India a evitat să condamne acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, subliniind în același timp necesitatea unei soluții pașnice. Parteneriatul dintre Moscova și New Delhi a devenit însă dificil, pe măsură ce Rusia s-a apropiat de China, mai ales în ultimul an.

Surse: AP, DW 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday