Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine, Jay Tarriela, a declarat că nava CCG-5901 a Chinei a ancorat lângă Sabina Shoal, în Insulele Spratly, la aproximativ 130 de kilometri nord-vest de insula filipineză Palawan, pe 3 iulie. Nava este una dintre cele mai mari două nave de pază de coastă din lume. Cântărește 12 mii de tone și are o lungime de 165 de metri. Este de trei ori mai mare decât principalele nave de patrulare ale Gărzii de Coastă din SUA.

În timp ce se afla la Sabina Shoal, nava chineză a ancorat la 800 de metri de BRP Teresa Magbanua, una dintre cele mai noi și mai mari nave ale Gărzii de Coastă filipineze, desfășurate în zonă. Spre comparație, CCG-5901 este de peste cinci ori mai mare decât nava filipineză.

Este un act de intimidare din partea Gărzii de Coastă din China“, a declarat Tarriela în timpul unui forum de sâmbătă, potrivit unui raport Reuters. Tarriela a precizat însă că Filipine nu va da înapoi în privința revendicărilor sale din Marea Chinei de Sud.

Întrebat despre afirmațiile filipineze în timpul unei conferințe de presă de luni, Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a negat că regiunea în cauză face parte din zona economică exclusivă a Filipinelor. “Navele militare și de poliție ale Chinei, care patrulează și pun în aplicare legea în apele de lângă Xianbin Jia, sunt în conformitate cu legislația internă a Chinei și cu legea internațională“, a spus purtătorul de cuvânt Lin Jian, folosind termenul chinezesc pentru Sabina Shoal.

China pretinde suveranitatea în aproape toată Marea Chinei de Sud și asupra majorității insulelor și bancurilor de nisip. Mai multe guverne, inclusiv cel de la Manila, au pretenții concurente. În 2016, un tribunal internațional de la Haga a decis în favoarea Filipinelor într-o dispută, care a concluzionat că China nu are niciun temei legal pentru a revendica drepturi istorice asupra majorității teritoriului Mării Chinei de Sud.

Dar Beijingul a ignorat decizia. În schimb, și-a împins din ce în ce mai mult revendicările teritoriale maritime, iar navele Gărzii de Coastă au agresat navele filipineze și au rănit marinari, folosind tunurile cu apă.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday