Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a spus că fiecare companie multinațională care face profituri suplimentare în condițiile actuale “de război” trebuie “să plătească o contribuție la fondul de apărare al statului”. De asemenea, băncile din țară au înregistrat și ele profituri mai mari, în contextul creșterii dobânzii de referință pentru a controla inflația, o inflație alimentată în parte și de majorarea prețurilor la energie. 

În plus, Mol, care are rafinării în Ungaria, Slovacia și Croația, este compania cu cele mai mari venituri din țară și importă cea mai mare parte a țițeiului din Rusia, prin conducta Drujba. Taxa excepțională impusă anul trecut a anulat, practic, aproape tot profitul obținut de Mol de pe urma petrolului mai ieftin dus din Rusia. Totodată, țara se confruntă, de asemenea, cu un deficit bugetar peste limitele admise de Bruxelles, de aproape 7% din PIB în ultimii patru ani.

Șeful de cabinet a declarat că măsurile fac parte dintr-un “plan de acțiune anti-război”. El a completat că statul va păstra, în acest an, taxele excepționale pentru comercianții cu amănuntul și companiile multinaționale și că o parte din ele vor merge către “un fond de apărare”. 

Spre deosebire de celelalte state din UE, Ungaria nu a furnizat armament Armatei Ucrainene și a menținut relații economice strânse cu Rusia. În context, premierul Orban a mers, vineri, la Moscova, unde a fost primit de Vladimir Putin. În această dimineață, el a ajuns la Beijing, pentru discuții cu Xi Jinping.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday