Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, iar de atunci, Viktor Orban s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, la Kiev, iar astăzi a ajuns la Moscova, unde va discuta cu Vladimir Putin.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, a transmis public faptul că Orban “nu va vorbi în numele UE”. Alt diplomat european a criticat vizita și a spus că “președinția ungară s-a încheiat înainte de a începe cu adevărat. Ungaria nu pare să își fi înțeles rolul. Scepticismul statelor membre ale UE a fost, din păcate, justificat. Este vorba doar despre promovarea intereselor Budapestei”.

Și președintele Finlandei a comentat că vizita este “tulburătoare. Arată dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează interesele UE”, a transmis el pe rețeaua socială X.

Viktor Orban a recunoscut că nu are un mandat să discute cu Vladimir Putin în numele UE, dar a declarat că “pacea nu poate fi făcută dintr-un fotoliu comod, de la Bruxelles”. În urmă cu trei zile, la Kiev, Orban i-a propus lui Zelenski să accepte o încetare imediată a focului, după care să înceapă negocierile de pace cu Rusia.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday