UPDATE, ora 13.15. Proiecția prezentată de The Telegraph a arătat că Partidul Laburist a obținut 411 mandate în parlament, cu 214 mai multe față de ultima rundă de alegeri parlamentare și cu 85 peste numărul necesar pentru a avea majoritate.

Pe locul secund, s-a clasat Partidul Conservator, cu 121 de mandate, o scădere cu 251 față de anii trecuți. Liberal-democrații vor avea 71 de mandate în noul legislativ, Partidul Național Scoțian doar 9 (față de 45 în parlamentul anterior). Verzii vor avea patru mandate, iar Reform UK, de extremă dreapta, tot patru.

UPDATE, ora 10.00. Sistemul electoral britanic este similar cu cel în care sunt aleși primarii în România – în fiecare din cele 650 de circumscripții, candidatul clasat pe primul loc devine parlamentar, fără a se ține cont de scorul național al partidului. Acest lucru face posibil ca un partid care ia milioane de voturi la nivel național (cazul extremei Reform UK dar și al Verzilor) să primească doar câteva locuri în parlament.

Nu numai Partidul Conservator înregistrează un rezultat catastrofal (-250 de locuri) ci și Partidul Național Scoțian, care a pierdut 36 din cele 44 de locuri, ieșind pe locul doi (după laburiști) chiar în Scoția.

Dincolo de victoria categorică a Partidului Laburist, care își dublează portofoliile în parlament, Liberal-Democrații (centru-stânga) înregistrează cea mai spectaculoasă creștere, amenințând să devină al doilea cel mai mare partid britanic, la următoarele alegeri. De asemenea, Verzii, votați mai ales de tineri, obțin patru locuri în parlament. Până acum nu aveau niciunul, iar la exit-poll au fost cotați cu doar două locuri.

Partidul extremist Reform UK, care a luat nu numai voturi ci și parlamentari de la Conservatori, deși intră pentru prima dată în parlament, obține un scor relativ slab, de doar patru locuri, în condițiile în care exitpoll-ul îl cota cu cel puțin 13 locuri.

În orele următoare, Sir Keir Starmer va merge în audiență la Regele Charles care îl va însărcina cu formarea guvernului în cadrul unei ceremonii formale în care actualul prim-ministru, Rishi Sunak, își va prezenta demisia. Starmer devine prim-ministru fără a mai avea nevoie de un vot în parlament, ceremonia regală conferiindu-i oficial puterea, chiar dacă aceasta derivă totuși din numărul de locuri pe care partidul său îl are în parlament.

UPDATE, ora 7.00. Rishi Sunak l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita și pentru a recunoaște înfrângerea partidului său, ceea ce înseamnă că procedura de înlocuire a guvernului va putea începe la prima oră, vineri. Cu puțin timp înainte, numărătoare voturilor a arătat că laburiștii au ajuns la 337 de locuri în parlament, față de un necesar de 326 necesare pentru a avea majoritate.

Până acum numărătoarea a confirmat 72 de posturi câștigate de conservatori, dar mai sunt de numărat 167 de circumscripții, iar proiecția BBC arată că ei vor câștiga 140 de locuri.

Dacă proiecția exit-poll este corectă (de regulă, este), partidul de centru-stânga al lui Keir Starmer va reveni la putere cu o majoritate uriașă, ocupând 410 locuri din cele 650 ale Parlamentului Britanic. Totuși, majoritatea câștigată, de 170 de locuri, este sub cea de 179 câștigate în 1997, când Partidul Laburist era condus de Tony Blair. La alegerile trecute, în 2019, Conservatorii, conduși pe atunci de Boris Johnson, câștigaseră cu o majoritate de 80 de locuri.

Aceleași proiecții de la ieșirea de la urne mai arată că conservatorii vor avea 131 de parlamentari, liberal-democrații (centru stânga) 61, iar pertidul extremist Reform UK (un succesor al Partidului Brexit) 13 parlamentari, printre care și Nigel Farage. Deși au avut mai peste tot votul tinerilor, Verzii sunt proiectați a fi câștigat doar două locuri în parlament, din cauza sistemului electoral britanic, în care fiecare circumscripție este primită de cel care iese pe primul loc, fără a avea în mod necesar majoritatea, și fără o redistribuire în funcție de scorul înregistrat la nivel național.

Partidul Conservator pare a evita scenariul unei “extincții”, așa cum a fost numită, înainte de alegeri, varianta în care numărul locurilor ocupate în parlament ar fi scăzut sub 100 sau chiar, în unele proiecții, la sub 60, situație în care exista riscul de a fi preluat de extremiștii de la Reform UK.

Totuși, singurul scor cu adevărat suprinzător față de sondajele anterioare alegerilor este cel al extremiștilor, Reform fiind proiectat anterior cu șanse de a câștiga alegerile în doar două circumscripții. BBC arată că, în zonele în care englezii au votat masiv pentru Brexit în 2016, votul dat Conservatorilor în 2019 a fost redirecționat în 2024 către Reform UK, care va avea 13 parlamentari.

În sudul mai urbanizat și mai bogat, voturile au mers preponderent către laburiști și liberal-democrați, iar, în Scoția, Partidul Național Scoțian a ieșit pe locul doi, după laburiști.

Este de așteptat ca rezultatele să fie validate chiar azi, iar Keir Starmer să fie însărcinat de rege tot azi cu formarea guvernului. Fost procuror general al Coroanei, între 2008 și 2013, Sir Keir Rodney Starmer are 62 de ani și conduce Partidul Laburist din 2020. Este departe de a fi o figură foarte populară, succesul de acum al partidului său fiind pus mai degrabă pe un vot împotriva Conservatorilor. De altfel, prezența la vot de aproximativ 60%, este una dintre cele mai reduse din istoria electorală britanică.

Starmer și laburiștii au promis nu numai susținere în continuare pentru Ucraina și NATO, dar și o creștere a cheltuielilor militare ale UK în fața amenințării ruse. Pe plan intern, ei au în vedere o reformă rapidă pentru îmbunătățirea sistemului medical, dar și stimularea construcției de locuințe (1,5 milioane în următorii cinci ani) pentru a reducere prețurile și nivelul chiriilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday