Sondajele arată și după primul tur de alegeri că partidu Reuniunea Națională (RN) condus de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, are mari șanse de a obține o victorie semnificativă în al doilea tur, ce va avea loc duminică. În acest context, mai multe celebrități franceze, cu dublă cetățenie, au cerut populației să voteze împotrivă acestuia.

Cel mai recent apel a venit de la Aya Nakamura, cea mai populară cântăreață franceză. Artista a emigrat în copilărie din Mali în Franța, și a devenit celebră cu cântecul “Djadja”. Nakamura a scris pe rețelele de socializare că este “într-o poziție potrivită pentru a înțelege și a cunoaște locul rasismului în țară” – principalul subiect abordat de persoanele celebre din Franța împotriva extremei-dreapte, întrucât RN susține puternic politica anti-imigrație.

Reprezentanții partidului au transmis că, în cazul unei victorii la alegeri, intenționează să restricționeze accesul persoanelor cu dublă cetățenie la anumite locuri de muncă și să le retragă dreptul la cetățenie copiilor născuți din părinți străini, pe teritoriul francez.

Grupuri și politicieni de extremă dreaptă, inclusiv Marion Maréchal, deputat de extremă dreaptă și nepoată a lui Marine Le Pen, s-au plâns că Nakamura nici măcar “nu cântă în franceză”. Această remarcă pare să se refere la amestecul de argou francez și african pe care Nakamura îl folosește în versurile sale.

Prima persoană publică ce a lansat acest apel către populație a fost jucătorul de fotbal Kylian Mbappé, a cărei familie este originară din Algeria și Camerun. Acesta le-a spus jurnaliștilor că este “împotriva extremelor” și a subliniat că nu dorește să “reprezinte o țară care nu îi întruchipează valorile”. Ulterior, Jules Kounde, desemnat cel mai bun fotbalist în meciul Franța – Belgia de la Euro 2024, le-a cerut francezilor să împiedice extrema dreaptă să obțină majoritate în parlament.

Aproximativ 30.000 de polițiști vor fi desfășurați în Franța duminică seară, pe fondul temerilor că rezultatele alegerilor ar putea cauza violențe pe străzi. Gérald Darmanin, ministrul de Interne, a declarat că 5.000 de polițiști vor fi la datorie în Paris și în zonele limitrofe, pentru “a se asigura că dreapta radicală și stânga radicală nu profită de situație pentru a provoca haos”.

În urma celui de-al doilea tur decisiv de alegeri care va avea loc duminică, partidul Reuniunea Națională (RN) de extremă-dreapta și anti-imigrație, ar putea deveni cel mai mare partid din Franța, indiferent dacă obține sau nu cele 289 de locuri necesare pentru a forma următorul guvern.

Atât gruparea centristă a președintelui Emmanuel Macron, cât și coaliția de stânga, au retras peste 200 de candidați din turul final, într-un efort comun de a limita numărul de locuri al extremei drepte. Numărul exact de locuri pe care RN și aliații săi le-ar putea câștiga în Adunarea Națională de 577 de locuri este greu de prezis, dar un sondaj sugerează că ar putea obține aproximativ 220.

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday