Întâlnirea celor doi a avut loc în Kazahstan, în contextul reuniunii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) grup creat ca o contrapondere la puterea occidentală, în 2001, de Rusia și China. Din OCS mai fac parte Iran, India, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. De asemenea, țări precum Turcia, Egipt sau Arabia Saudită au rol de observatori sau parteneri de dialog. 

Prin participarea la astfel de evenimente, Putin urmărește să arate că el și Rusia nu sunt izolați la nivel internațional, în ciuda sancțiunilor occidentale și a mandatului de arestare din partea Curții Penale Internaționale, emis pe numele său. Deoarece Kazahstanul nu este semnatar al statutului Curții, președintele rus nu poate fi arestat.

În timpul summitului, Putin a avut întâlniri cu mulți dintre liderii prezenți, toate reuniunile bilaterale fiind relatate pe larg de presa rusă de stat. De altfel, la o întâlnire cu Xi pe care a avut-o miercuri, Putin a numit OCS “unul dintre pilonii-cheie ai unei ordini mondiale corecte și multipolare” și a spus că legăturile dintre Moscova și Beijing “trăiesc cea mai bună perioadă din istoria lor”. El s-a întâlnit și cu președintele turc Erdogan, care în cei peste doi ani de război a încercat să păstreze o relație echilibrată atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Ca și Putin, Xi Jinping este în relații dificile cu Occidentul, iar întâlnirile dintre cei doi s-au intensificat în ultima perioadă. Întâlnirea din China, din luna mai, a subliniat sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Moscova și modul în care aceasta este o piață de top pentru petrol și gaze. Rusia s-a bazat pe Beijing ca principală sursă de importuri de înaltă tehnologie, pentru a-și alimenta mașinăria de război.

Discuțiile din timpul summitului se concentrează pe combaterea terorismului, un subiect foarte important, mai ales având în vedere că Rusia a fost victima a două atacuri teroriste anul acesta, cu mai mult de 165 de persoane decedate. Primul a fost comis într-o sală de concerte din Moscova, în martie, și al doilea a inclus mai multe operațiuni ale teroriștilor asupra unei sinagogi și unei biserici din sudul republicii Daghestan, în iunie.

OCS nu este o alianță de securitate colectivă și nici una economică. Nigel Gould-Davies, expert în Rusia și Eurasia la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra și fost ambasador britanic în Belarus, a spus că “valoarea principală” a organizației constă în optica țărilor non-occidentale care se adună împreună.

Analiză integrală AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday