CNN arată, într-o analiză despre Jordan Bardella, că ascensiunea sa politică a fost atât de rapidă, încât încă este întrebat despre perioada adolescenței sale, când era un jucător înrăit de “Call of Duty”. Peste o săptămână, dacă partidul de extremă dreapta va câștiga alegerile anticipate, el ar putea deveni cel mai tânăr prim-ministru din Europa, din ultimele două secole. 

La 28 de ani, Bardella este “fața” unui partid mai vechi, care s-a străduit să se reinventeze și să se distanțeze de imaginea unei formațiuni rasiste și antisemite. Cu el în frunte, Rassemblement National (RN) a zdrobit alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron, în primul tur al alegerilor anticipate.

Deocamdată, nu este clar dacă RN va forma următorul guvern, iar Bardella va fi următorul prim-ministru, în condițiile în care partidele de stânga și centrise din țară au început să se alieze, pentru a opri ascensiunea extremei drepte. Doar în ultima săptămână, s-au retras peste 200 de candidați, pentru a crește șansele altora în înfruntarea cu candidații RN.

Cert este că Franța și Europa nu trebuie să excludă posibilitatea unui guvern francez de extremă dreapta, condus de un populist care încă nu și-a dovedit abilitățile politice, scrie CNN. Mai departe, publicația americană a realizat un profil al tânărului de 28 de ani, singurul fiu al unei familii de imigranți italieni, născut și crescut într-o suburbie a Parisului. La 16 ani, el a intrat în partidul fondat de tatăl lui Marine Le Pen, iar mai apoi a urmat prestigioasa Universitate Sorbona, dar pe care nu a terminat-o. 

În partid, a fost mai întâi purtător de cuvânt, apoi, în 2019 la doar 23 de ani, principalul candidat la alegerile parlamentare. În 2022, după înfrângerea lui Marine Le Pen la alegerile prezidențiale, el a preluat președinția partidului. În acest fel, RN a reușit “să-și împrospăteze imaginea”, observă CNN. Un eventual guvern condus de Bardella ar putea însemna că Le Pen și-a îndeplinit misiunea de a transforma partidul. 

În ciuda imaginii tinerești a lui Bardella, filozofia RN nu s-a schimbat. De exemplu, partidul încă dorește ca pruncii născuți din părinți imigranți să nu mai primească cetățenia franceză. În schimb, RN a devenit mult mai vag în mesajele sale extremiste și chiar încearcă să tempereze unele dintre ele. Tocmai această transformare a fost taxată de rivalii politici, cum este președintele partidului de extremă stânga: “Ce vrea el? Nu știm. Nu spune nimic. Este un tip arătos, dar care este programul lui? Aruncarea imigranților în mare”, a declarat Jean-Luc Melenchin.

Criticii lui Badella spun că este incapabil să conducă guvernul și aduc în discuție faptul că a absentat de la voturile cruciale din Parlamentul European și că nu înțelege detalii politice importante. De exemplu, într-o dezbatere cu actualul prim-ministru, Gabriel Attal, Bardella a recunoscut că nu a citit un proiect de lege împotriva căruia a votat.

Legat de economie, RN a promis reducerea TVA-ului de la 20% la 5,5% pentru energie, combustibili și alte produse, ceea ce a alarmat Bruxelles-ul și piețele financiare. Franța are deja unul dintre cele mai mari deficite din UE și riscă să încalce și alte regulamente financiare ale UE, astfel că cheltuielile guvernului ar putea fi drastic restricționate de Uniune. 

CNN mai arată că, dacă RN nu obține singur majoritatea, Bardella ar putea alege să nu fie prim-ministru. Astfel, dacă Franța ar putea scăpa de perspectiva unui guvern de extremă dreaptă, nu poate exclude să aibă un președinte din această tabără, pe Marine Le Pen, în 2027. Odată învestită, ea ar putea organiza alegeri parlamentare și să încerce atunci să-l facă pe Bardella prim-ministru. 

Analiza integrală pe CNN

Foto: X/@J_Bardella

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday