Cele patru teritorii ale Regatului Unit, adică Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, sunt împărțite în 650 de circumscripții electorale. În fiecare circumscripție, candidatul cu cele mai multe voturi este ales parlamentar.

Pentru a atinge majoritatea în parlament, este nevoie de cel puțin 326 de mandate. Partidul care le obține poate forma guvernul, iar liderul său devine prim-ministru. În cazul în care o singură formațiune nu are majoritate, sunt declanșate negocieri pentru formarea unei coaliții. 

Spre deosebire de România, de exemplu, unde alegătorii votează listele unui partid, în Regatul Unit este folosit sistemul “first past the post”, în cadrul căruia oamenii își dau votul unui candidat din circumscripția lor. The Guardian arată, astfel, că nu contează câte voturi obține un partid la nivel național, și dă exemplul partidului lui Nigel Farage, care în 2015 a primit 3,8 milioane de voturi, dar a avut un singur mandat în parlament. 

Urnele se vor închide la ora locală 22 (miezul nopții în România), iar publicația britanică scrie că anunțarea primelor rezultate ar putea avea loc vineri, la ora locală 1 (ora 3 a României). 

Înaintea deschiderii urnelor, Partidul Laburist era dat câștigător de toate sondajele de opinie. The Washington Post a scris, pe baza concluziilor acestora, că runda electorală va fi sinonimă cu “extincția” pentru conservatori, iar laburiștii vor obține “o supermajoritate”.

Sursă: The Guardian

Foto: Damir Senčar | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday