Potrivit sondajelor analizate de The Washington Post, Partidul Conservator pare că se îndreaptă către o înfrângere istorică, după 14 ani de guvernare. Soarta conservatorilor a părut pecetluită încă de la finalul lunii mai, când prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat organizarea scrutinului, se arată în materialul WaPo.

Un sondaj realizat luna trecută de The Telegraph proiecta că Partidul Conservator va rămâne cu doar 53 de locuri în noul parlament, față de 365 câte deține în actualul legislativ. Totodată, laburiștii erau creditați cu 516 mandate, un număr “uimitor”, după cum scria publicația la acel moment. Mai departe, proiecțiile arătau că Rishi Sunak și alte două treimi din miniștri și-ar pierde propriile locuri de parlamentari. În alte variante mai sumbre, conservatorii ar ajunge să fie abia al treilea partid din parlament.

Unii analiști au comentat că runda de alegeri poate fi văzută drept un eveniment “la nivel de extincție” pentru Partidul Conservator. Din 2010, de când David Cameron a format guvernul, au fost cinci prim-miniștiri conservatori și nenumărate șocuri financiare, o pandemie și o criză provocată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Toate procesele și programele post-Brexit au atras conservatorii în certuri interne și i-a făcut să ia decizii necoordonate, iar opinia publică britanică “a obosit”, subliniază The Washington Post.

Analistul Sam Knight a scris, într-un eseu din New Yorker, că în cei 14 ani de guvernare conservatoare, Regatul Unit a suferit grav, nici nu și-a revenit după criza financiară din 2008, iar reducerile de cheltuieli publice au slăbit servicul public de sănătate. Tot el a mai enunțat că țara face față cu greu unei creșteri a inegalității, o scădere a productivității și o înrădăcinare a creșterii costului de trai.

Separat, economistul politic William Davies a prezentat și el că “salariile reale au stagnat, nefiind mai mari astăzi decât atunci când coaliția condusă de Cameron a venit la putere în 2010, în timp ce creșterea slabă a PIB-ului de atunci a fost în mare parte un efect al imigrației ridicate – PIB-ul pe cap de locuitor abia a crescut. Datoria națională, pe care [fostul cancelar al trezoreriei George] Osborne a ridicat-o la rangul de indicator prin excelență, a depășit 100 % din PIB anul trecut, față de aproximativ 65 % în 2010. Investițiile în afaceri și comerțul cu bunuri s-au prăbușit ca urmare a Brexitului”.

Analiza integrală pe The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday