Informația a fost transmisă către Reuters de doi diplomați vest-europeni, cu două săptămâni înainte ca membri Alianței să se reunească în cadrul summitului de la Washington. Decizia vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaților să își asume un angajament pe mai mulți ani prin care să se asigure că mențin ajutorul militar pentru Kiev la același nivel ca la începutul războiului, adică aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.

Inițial statele nu au fost de acord cu îndeplinirea cererii secretarului general, însă pactul asupra căruia au căzut acum de acord include și o prevedere de reevaluare a contribuțiilor aliaților. Membrii NATO au stabilit, de asemenea, să întocmească două rapoarte, în cursul anului următor, pentru a stabili exact ce furnizează fiecare țară Ucrainei, conform unui dintre diplomații consultați de Reuters.  

Ajutorul militar asupra căruia s-a convenit acum, face parte dintr-un pachet mai larg destinat Ucrainei despre care liderii NATO vor discuta când se vor reuni la summitul de la Washington din 9 – 11 iulie, scrie Reuters.

În iunie, aliații au decis ca NATO să își asume un rol mai mare în coordonarea aprovizionării cu arme a Ucrainei, preluând din responsabilitățile Statelor Unite în acest sens, din cauza temerilor că Donald Trump va obține un al doilea mandat ca președinte al SUA.

După ce Rusia a început războiul cu Ucraina, în iarna lui 2022, Statele Unite au format un grup de aproximativ 50 de state, care se întâlnește regulat pentru a lua decizii legate de furnizarea ajutoarelor militare pentru Ucraina, în concordanță cu nevoile sale. Grupul Ramstein este condus de SUA, însă după decizia din iunie, NATO va prelua responsabilitatea de coordonare a livrărilor de arme și antrenarea trupelor ucrainene.

Totuși, deși mișcarea este făcută în încercarea de a reduce influența lui Trump în cazul unui posibil nou mandat, experții explică faptul că aceasta este limitată, întrucât puterea dominantă la nivelul NATO sunt Statele Unite.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday