Într-un interviul acordat Bloomberg, Alexander Stubb a explicat faptul că sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei au făcut ca aceasta să fie atât de dependentă de China, încât Putin nu și-ar mai putea permite să continue războiul dacă Xi Jinping și-ar dori cu adevărat să îl oprească. Dar, a mai explicat președintele Finlandei, în realitate China are propriile avantaje din acest conflict.

“Susțin că Rusia este atât de dependentă de China în acest moment, încât un apel telefonic din partea președintelui Xi Jinping ar rezolva această criză. Dacă ar spune: Este timpul să începem să negociem pacea, Rusia ar fi forțată să facă asta, nu ar avea altă alegere, a spus Stubb.

Deși China a făcut mereu apel la pace, iar în mai președintele a subliniat intenția Chinei de a organiza o conferință internațională care să implice atât Rusia, cât și Ucraina, analiștii consideră totuși că, având în vedere volumul mare de livrări solicitate de Rusia, China are de profitat de pe urma prelungirii conflictului. Ocupată să sprijine Ucraina, SUA “ar putea avea o capacitate limitată de răspuns la o criză în Asia, permițând astfel Chinei să obțină hegemonia regională în Indo-Pacific”, mai arată Bloomberg.

Președintele finlandez susține, în schimb, că negocierea unei soluții pașnice între cele două părți ar fi în interesul Chinei, în special în ceea ce privește relațiile interstatale. Aceasta s-ar impune ca un lider ce a pus capăt “războiului imperial, agresiv și colonial împotriva unui stat național independent”, a explicat Stubb.

Sursă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday