Conform oficialilor, schema de șase zile se va aplica numai întreprinderilor private care lucrează în regim non-stop, iar creșterea salarială de 40% se va aplica numai pentru ziua suplimentară, ceea ce înseamnă că un astfel de angajat va beneficia de o creștere lunară a veniturilor de circa 8%.

Potrivit guvernului, măsura, care a intrat în vigoare de la 1 iulie, nu face decât să ofere un cadru legal pentru o realitate existentă, criza de personal forțând oricum companiile să extindă fie ziua de lucru, fie numărul de zile lucrătoare, în scheme de muncă la negru, cu ore de muncă nedeclarate. Sindicatele au numit revenirea la o săptămână de lucru de 48 de ore ca fiind una “barbară”, dar economia Greciei se confruntă cu o scădere drastică a productivității, pe fondul crizei demografice dar și a emigrației masive a forței de muncă, după criza financiară din 2010. În deceniul de după aceasta, circa 500 de mii de greci (5% din populație), în special tineri absolvenți, au ales să părăsească țara.

“Nucleul acestei legislații este potrivit pentru angajați, este profund orientat către creștere și aduce Grecia la același nivel cu restul Europei”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. 

“Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de lucru de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy.

Foto: Alexander Tolstykh | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday