Luna iulie vine cu noi avertismente de temperaturi ridicate pe care trebuie să le luăm în seamă indiferent dacă ne aflăm într-o săptămână obișnuită de lucru sau suntem deja în vacanță. În sezonul cald este recomandat să ne adaptăm obiceiurile alimentare și să mâncăm produse proaspete și cât mai ușoare, precum fructele și legumele, deoarece organismul nu mai are nevoie de alimente atât de bogate în calorii, cum se întâmplă în anotimpul rece.

Regina Maria încurajează obiceiurile Mega Sănătoase

Pentru ca tu să treci mai ușor prin zilele caniculare de vară și să ai grijă de sănătatea ta, bonul de cumpărături de la Mega Image care conține fructe și legume îți aduce 20% discount în locațiile Regina Maria la diferite analize și investigații medicale sau un pachet dental gratuit la Regina Maria Dental Clinics.

Procesul este foarte simplu – cumperi fructe sau legume de la Mega Image până pe 31 august 2024, iar apoi te programezi la investigația de care ai nevoie în call-center (este esențial să specifici că ai bon Mega Image), ori prin completarea formularului online. Găsești aici toate detaliile despre campanie.

Legătura dintre alimentație și sănătate a fost foarte bine documentată de-a lungul timpului, și este demonstrat faptul că un comportament alimentar echilibrat ajută la menținerea unei stări generale de bine și la prevenirea multor afecțiuni. Însă cât de atenți trebuie să fim la porțiile de fructe și legume, pentru a traversa mai ușor zilele caniculare de vară?

Dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie și medic primar boli infecțioase la Regina Maria, aduce argumente cu privire la cantitatea necesară pe care trebuie să o consumăm: ”Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul zilnic a 5 porții de fructe si legume (2 porții de fructe si minim 3 de legume), o porție având aproximativ 80-100grame (un mar mediu are 80 grame). Este indicată însă depășirea acestor cantități în zilele de vara, pentru că legumele și fructele conțin minerale și vitamine, au multa apa și previn astfel deshidratarea”.

De asemenea, medicul adaugă că la fel de importantă este și alegerea celor mai potrivite legume și fructe pentru această perioadă din an. În primul rând, să încercăm pe cât de mult putem să cumpărăm produse sezoniere, care pe lângă faptul că sunt mai gustoase și aromate, au și un aport de nutrienți naturali mult mai valoros, prin faptul că li se acordă mai mult timp pentru coacere, iar intervenția umană este astfel mult redusă.

Cum trebuie să arate porțiile de mâncare vara

Cu toate că zilele caniculare pot veni însoțite și de lipsa poftei de mâncare, nu este indicat să avem pauze lungi între mese, mai ales dacă avem activități ce presupun efort fizic în plin soare ori în încăperi unde temperatura nu este reglată cu ajutorul unui aer condiționat. Includerea fructelor și a legumelor în alimentația zilnică te va ajuta să rămâi hidratat și să ai energie pentru a termina tot ce ți-ai propus.

”Vara, când este foarte cald, este recomandat să consumăm fructele în prima parte a zilei sau după prânz, pentru că au o cantitate mare de zahăr. Fructele de pădure sunt foarte benefice datorită conținutului ridicat de antioxidanți și merg foarte bine împreună cu un iaurt sau un mix de semințe.

De asemenea, este important să  mâncăm porții moderate de mâncare cu multe legume bogate în antioxidanți – roșii, spanac, fasole, sfeclă, lângă care putem adăuga o porție mică de carne albă slabă, cum este peștele”, mai precizează Dr. Roxana Voica.

Fructele și legumele contribuie la echilibrul psihic

Căldura excesivă poate provoca disconfort fizic prin transpirație abundentă ori senzație de sufocare, care amplifică foarte ușor simptomele de stres și anxietate, în special la persoanele care sunt predispuse la astfel de afecțiuni.

Cu siguranță ai simțit în timpul unei zile caniculare de vară că te cuprinde o stare de iritabilitate, nervozitate și ți-a fost din ce în ce mai greu să te concentrezi pe ce aveai de făcut.  Când temperaturile sunt foarte ridicate, organismul lucrează intens pentru a-și menține temperatură internă constantă, iar acest efort suplimentar poate cauza o lipsă de energie și determinare.

Dr. Roxana Voica explică cum ajută o alimentație bogată în fructe și legume la echilibrul psihic și emoțional: ”Alimentația bazată pe plante, iar prin plante înțelegem fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, ulei de măsline, plante aromatice și condimente influențează într-un mod pozitiv sănătatea intestinului nostru. Un intestin sănătos descarcă substanțe benefice creierului nostru, precum serotonina și dopamina, iar astfel, prin axa intestin-creier, aceste substanțe ne dau starea de bine și ne vom simți mult mai energici și plini de viață”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday