O analiză CNN arată că, în ciuda campaniei intense a președintelui Xi Jinping, care a durat mai bine de un deceniu, China încă se confruntă cu o profundă corupție în rândul înalților oficiali din domeniul militar. Președintele chinez pare să întâmpine dificultăți în demersul său de a moderniza armata și a o transforma “într-una de clasă mondială”, deși guvernul a investit miliarde de dolari și a înființat o ramură de elită care supraveghează arsenalul de rachete nucleare și balistice. Toate aceste aspecte ridică întrebări cu privire la pregătirea de luptă a Chinei, în special într-o perioadă de tensiuni geopolitice sporite.

Guvernul a anunțat, după luni de speculații intense și reticență oficială, că cei doi foști miniștri ai Apărării, Li Shangfu și Wei Fenghe, sunt investigați pentru fapte corupție și au fost excluși din Partidul Comunist. Cei doi sunt persoanele cu cel mai înalt rang afectate de o “amplă epurare” în domeniul militar. Campania a început vara trecută și a vizat deja zeci de generali și directori din cadrul complexului militar-industrial. Majoritatea celor demişi sau care nu au mai fost văzuți în spațiul public, inclusiv Li și Wei, au legătură cu forțele de rachete sau cu echipamentele militare. 

La apogeul carierei lor, cei doi foști miniștri păreau confortabili să adopte un ton dur în fața celor mai înalți importanți oficiali cu ranguri militare din întreaga lume. De asemenea, cei doi făceau adesea amenințări voalate la adresa SUA și vorbeau despre anexarea Taiwanului la China.

Tulburările din rândurile superioare ale armatei vin în contextul în care liderul Xi Jinping încearcă să pregătească forțele Chinei pentru o eventuală luptă și să le facă mai agresive în afirmarea revendicărilor teritoriale disputate din regiune (inclusiv Taiwan). În special, acuzațiile împotriva lui Li prezentate de Biroul Politic al partidului indică clar corupția în achizițiile de arme, ceea ce ridică îngrijorări că arsenalul ar putea să nu funcționeze corespunzător sau să aibă performanțe slabe pe câmpul de luptă.

De altfel, președintele chinez pare să se confrunte cu probleme de corupție încă de când a preluat primul mandat. În primii câțiva ani de președinție, una dintre căpeteniile sale militare a fost condamnată la închisoare pe viață pentru corupție.

Analiză integrală pe CNN

Foto: Pablo Hidalgo | Dreamstime 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday