“Natura puterii prezidențiale dă dreptul unui fost președinte la imunitate absolută de urmărire penală, pentru actele oficiale luate în calitate de președinte”, se arată în decizia Curții Supreme, în care cei șase judecători conservatori (dintre care trei numiți chiar de Trump) au votat să îi recunoască totuși acestuia un tip de imunitate, în timp ce cei trei judecători democrați au votat împotrivă.

Un pasaj cheie din decizie, arată unul dintre experții juridici ai The Washington Post, spune că “Trump are imunitate absolută împotriva urmăririi penale pentru orice conduită care ar rezulta din discuțiile sale cu oficialii Departamentului de Justiție”.

Analiza judecătorului John Roberts, șeful Curții Supreme, sugerează că atunci când i-a cerut lui Mike Pence să împiedice validarea victoriei lui Joe Biden în Colegiul Electoral NU a îndeplinit acte de președinte, deoarece Congresul este cel care definește rolul vicepreședintelui, iar președintele nu joacă niciun rol direct în acest proces. Roberts sugerează că, într-un alt context, în care președintele ar vorbi cu vicepreședintele în calitatea acestuia de conducător al Senatului pentru o legislație care face parte din agenda Casei Albe ar fi un caz în care președintele ar avea imunitate. Aceste analize exemplificative vor avea un rol important în instanțele de judecată, dacă Trump va mai ajunge vreodată acolo.

La câteva minute după publicarea deciziei, Donald Trump a scris pe rețeaua sa socială următorul mesaj:

“MARE CÂȘTIG PENTRU CONSTITUȚIA ȘI DEMOCRAȚIA NOASTRĂ. MÂNDRU CĂ SUNT AMERICAN!”

Totuși, decizia Curții Supreme nu îi este tocmai favorabilă lui Donald Trump, care se confruntă cu patru capete de acuzare pentru tentativa de a fi încercat să anuleze victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020.

Documentul prevede că instanțele ar trebui să facă distincția între acțiunile oficiale și cele neoficiale ale președintelui, iar până acum instanțele inferioare i-au respins cererile lui Trump. Adevărata întrebare este dacă vreunul dintre procese va mai ajunge să fie judecat sau măcar să înceapă înainte de alegerile din noiembrie, când fostul președinte ar putea deveni noul președinte al SUA.

NY Times arată că înainte ca procesul de stabilire a faptelor să poată începe, avocații lui Trump vor depune cu siguranță moțiuni legale preliminare privind stabilirea termenelor pentru audieri, vor trimite cereri de informare de la procurori prelungind astfel procedura care a fost oricum câteva luni suspendată, în perioada în care s-a aflat pe rolul Curții Supreme a SUA.

Trump este acuzat că a subminat rezultatul alegerilor din 2020, inclusiv prin obstrucționa certificării rezultatelor alegerilor, precum și că a răspândit afirmații false de fraudă electorală, a complotat pentru a recruta liste false de electori și a făcut presiuni pe oficialii departamentului de justiție al SUA să deschidă investigații false de fraudă.

Echipa de campanie a lui Joe Biden a dat publicutății o declarație în care se arată: “Hotărârea de astăzi nu schimbă faptele, așa că să înțelegem foarte clar ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021: Donald Trump a pierdut alegerile din 2020 și a încurajat o mulțime să răstoarne rezultatele unor alegeri libere și corecte. Trump candidează deja pentru președinte ca infractor condamnat din același motiv pentru care a stat cu mâinile în sân în timp ce mulțimea ataca violent Capitoliul: el crede că este deasupra legii și este dispus să facă orice pentru a câștiga și a păstra puterea pentru el însuși”,  se arată în comunicatul echipei Biden.

Surse: Washington Post, New York Times, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday