The Guardian arată într-un amplu articol de analiză schimbările asupra sectorului imobiliar, în cei 14 ani în care Partidul Conservator a condus guvernul. Publicația rezumă că din 2010, în ciuda succesiunii de promisiuni din partea executivului, vârsta medie a celor care-și cumpără pentru prima dată o locuință a crescut, chiriile s-au scumpit, numărul persoanelor fără adăpost s-a dublat, iar angajamentele privind construirea de noi locuințe n-au fost îndeplinite.
Materialul este dedicat situației din Anglia, întrucât în privința celorlalte trei teritorii, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, guvernul de la Londra deleagă atribuții autorităților regionale.
Când David Cameron a devenit premierul Marii Britanii, la doi ani după declanșarea crizei financiare din 2008, prețul median al unei locuințe în Anglia era de 6,9 ori mai mare decât mediana câștigului salarial anual al angajaților cu normă întreagă. Anul trecut, aceasta era de 8,3 ori mai mare.
Publicația britanică subliniază că nu întreaga vină trebuie atribuită guvernării conservatoare, întrucât în ultimele două decenii, prețul unei locuințe din oferta de mijloc a fost de cel puțin cinci ori mai mare decât venitul median al unei gospodării. Explicația merge și mai departe – dacă în 2008, o familie cu venituri medii își permitea să cumpere una din cele mai ieftine 20% din locuințele disponibile, acum mai poate cumpăra doar din segmentul celor mai ieftine 10%.
Totodată, chiriile s-au scumpit cu 50% în cei 14 ani, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică. Pe regiuni, scumpirea a fost de peste 50% în capitală și în sud-vestul Angliei, în timp ce în zona de nord-est a fost de până în 30%.
The Guardian mai prezintă că guvernele nu și-au îndeplinit obiectivele în materie de noi locuințe. În 2015, David Cameron promitea că vor exista 200 de mii de case pentru noii cumpărători, cu vârste sub 40 de ani, dar patru ani mai târziu, Oficiul Național de Audit a informat că nu a fost construită niciuna.
Theresa May anunța, în 2018, o schemă de împrumut pentru autoritățile locale, pentru construirea a până la 10 mii de locuințe anual, iar Boris Johnson spunea, în anul următor, că guvernul se va ocupa de 300 de mii de case noi pe an, în Anglia. În 2021, unul din consilierii săi a recunoscut că obiectivul va fi ratat “la mare distanță”.
Una din explicații este că mediul privat domină acum piața noilor locuințe. Dacă în 2019, 80% dintre acestea au fost construite de firme și companii, autoritățile locale au fost responsabile doar pentru 1%, iar diferența până la 100% a provenit de la asociațiile pentru locuințe.
În intervalul de timp studiat, a crescut și numărul persoanelor fără adăpost. Anual, autoritățile locale numără (sau încearcă să estimeze) câte persoane dorm pe străzi, iar lor li se adaugă și cele din centre special dedicate. The Guardian arată că, din 2010 până la final de 2023, numărul oamenilor care stau în locuințe temporare s-a dublat, până la 112 mii.
Analiza integrală pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.