Nouăsprezece caverne vor fi săpate sub portul Portland din Dorset, de pe coasta de sud a Angliei. Zona a fost aleasă pentru că, la trei kilometri adâncime, a fost descoperit un strat gros de sare gemă, datând de cel puțin 200 de milioane de ani. Faptul că rocile au rezistat atât de mult arată că subteranul nu este străbătut de apă și, prin urmare, zona este potrivită pentru stocarea hidrogenului.

UK Oil and Gas (UKOG), compania din spatele proiectului, va cere autorizația de construire în câteva luni. Directorul său general a declarat că Portland se află într-o poziție ideală pentru excavarea de caverne de sare, deoarece se află deasupra unei roci de sare de înaltă calitate, cu o grosime de 450 de metri”. De asemenea, directorul comercial a explicat că peșterile vor fi amenajate prin forarea de puțuri în sare și apoi injectarea cu apă pentru a dizolva roca.

Infografic: The Telegraph

Depozitele vor fi umplute cu cantitatea de hidrogen necesară pentru a alimenta o centrală electrică timp de câteva zile. Mai exact, fiecare cavernă va avea un diametru de 85 de metri și o înălțime de 90 de metri, cu o capacitate de 320 de mii de metri cubi. Proiectul a fost susținut de mai mulți miniștri britanici, fiind necesară modificarea politicii privind stocarea hidrogenului pentru a asigura subvențiile necesare.

Portul Portland a fost folosit prima dată ca bază navală în secolul al XVI-lea și, în timp, a devenit cel mai mare al Marii Britanii, dar a fost închis în 1995. 

Sursă The Telegraph

Sursă foto: Yordan Rusev | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday