Datele au fost publicate astăzi de ministerul german al Economiei. Conform acestuia, între 1 ianuarie și 18 iunie, guvernul a aprobat exporturi totale de arme în valoare de cel puțin 7,48 miliarde de euro. Până la această dată exporturile ajunseseră deja la 60% din totalul anului 2023, iar acesta estimează că dacă tendința va continua pentru restul anului, valoarea totală a vânzărilor de arme va atinge un nou record.

De altfel, și exporturile de arme ale Germaniei pentru tot anul trecut au atins un maxim istoric de 12,2 miliarde de euro, în mare parte datorită angajamentelor față de Ucraina, asumate după invazia Rusiei. Aproximativ 6,44 miliarde de euro din licențele de export acordate anul trecut au fost pentru arme de război și 5,76 miliarde de euro pentru alte echipamente militare, inclusiv vehicule blindate.

Creșterea exporturilor vine în ciuda faptului că, subliniază Deutsche Welle, coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz a promis că va reduce livrările de arme atunci când și-a preluat mandatul în decembrie 2021, în special către membrii care nu fac parte din Uniunea Europeană și NATO. Planurile au fost însă anulate deoarece, la scurt timp după ce coaliția a preluat puterea, Rusia a invadat Ucraina.

Aproape două treimi din exporturile din prima jumătate a anului 2024 au fost destinate Ucrainei, arată datele. Exporturile totale de arme germane către Kiev au atins un nivel record de 4,88 miliarde de euro în prima jumătate a anului. Spre comparație, în primul an de război, Berlinul a aprobat livrări de arme către Kiev în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană și artilerie grea. Anul trecut, valoarea exporturilor către Ucraina au crescut la 4,4 miliarde de euro, odată cu angajamentul de a livra tancuri de luptă Leopard 2.

Pe lângă Ucraina, și alte patru state au înregistrat valori importante ale exporturilor din Germania. Singapore a cumpărat arme în valoare de 1,21 miliarde de euro, India de 153,75 milioane de euro, Arabia Saudită de 132,48 milioane de euro și  Qatar de 100 milioane de euro.

Sursă: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday