Space Pioneer a transmis că racheta, Tianlong-3 (“Dragonul Cerului 3”), s-a desprins de rampa de lansare din cauza unei defecțiuni structurale la prinderea dintre corpul rachetei și bancul de testare, în cadrul a ceea ce trebuia să fie un test static de lansare (fără decolarea efectivă a rachetei).

Racheta s-a prăbușit la 1,5 km distanță de rampa de lansare, într-o zonă deluroasă din provincia Gongyi, în centrul Chinei, unde a provocat un incendiu care a fost ulterior stins. Deși în mod normal site-urile de testare ale rachetelor se află de-a lungul zonelor de coastă, lângă mare, din motive de siguranță, centrul de testare al Space Pioneer, o companie privată, se află în Gongyi, un oraș cu 800 de mii de locuitori. Compania a transmis că, în urma lansării accidentale, nu au existat victime.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată cum racheta decolează, apoi levitează, pentru câteva secunde, aparent cu motoarele oprite, iar apoi se prăbușește. 

Tianlong-3, cu două trepte, este o rachetă parțial reutilizabilă (lucru ce poate reduce semnificativ costurile misiunilor, după modelul SpaceX), aflată încă în dezvoltare. Compania a primit, la începutul acestei luni, o finanțare de 207 milioane de dolari.

În aprilie 2023, Space Pioneer a lansat o rachetă cu kerosen și oxigen, Tianlong-2, devenind prima firmă privată chineză care a trimis o rachetă cu propulsie lichidă în spațiu.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday