Potrivit AP News, tot mai mulți politicieni de la Bruxelles exprimă îngrijorări că premierul populist Viktor Orban se va folosi de funcție pentru a-și consolida reputația ca principal sabotor al blocului, imediat ce țara sa va prelua președinția, de la 1 iulie. Liderii de la Bruxelles s-au grăbit să impună decizii politice importante, cât timp Belgia încă deținea președinția – UE a lansat negocieri de aderare a Ucrainei și Moldovei, chiar săptămâna aceasta. 

Cu toate acestea, având în vedere perioada scurtă a președinției (șase luni), dintre care aproape jumătate este pe perioada vacanței de vară, la care se adaugă mai multe săptămâni rezervate formării unui nou Parlament European și a unei noi Comisii Europene, Budapesta va avea totuși puține oportunități de a sabota semnificativ deciziile blocului comunitar, arată specialiștii.

“În ultimii ani, Orban pare să fi profitat de orice oportunitate de a bloca, slăbi sau întârzia decizii-cheie ale UE, exprimându-se frecvent în opoziție față de majoritatea liderilor europeni în probleme precum războiul din Ucraina, relațiile cu Rusia și China, precum și eforturile de apărare a democrației și statului de drept”. Orban s-a opus vocal și a amenințat să blocheze candidatura Ucrainei, iar guvernul său a întârziat eforturile UE de a o sprijini pe aceasta în fața invaziei ruse. 

În contextul în care o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă îi sperie pe majoritatea aliaților europeni ai SUA, Orban a ales pentru președinția Ungariei la Consiliul UE un motto de-a dreptul provocator – “Make Europe Great Again”. 

Premierul maghiar este acuzat de mult timp că demolează instituțiile democratice și încalcă standardele UE privind statul de drept în propria țară, ceea ce a dus, în mai, la o rezoluție a Parlamentului European prin care acesta a cerut ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a Consiliului. De asemenea, acum doi ani, Comisia Europeană a blocat fonduri de miliarde de euro destinate Budapestei, din cauza încălcării democrației de către guvernul maghiar.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday