Banii vor fi acordați în cadrul parteneriatului pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Egiptul pentru stoparea migrației ilegale și stimularea economiei țării nord-africane. La întrunirea pentru semnarea acordului, care a avut loc la Cairo, au participat președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ajutorul de un miliard de euro acordat acum este primul din cele două pe care UE le-ea pregătit pentru Egipt și a fost aprobat de guvernele spațiului comunitar la începutul lunii aprilie. În total, țara nord-africană va putea accesa împrumuturi favorabile de până la 5 miliarde de euro. Acordul acoperă trei piloni: promovarea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea mediului de afaceri, creșterea competitivității și sprijinirea tranziției ecologice a Egiptului.

Parteneriatul UE-Egipt a fost puternic criticat de grupurile pentru drepturile omului, care îl consideră drept “un alt acord UE pentru controlul migranților”. Reprezentanții UE au încheiat acorduri similare și cu Tunisia, Mauritania și Turcia. 

UE și Egiptul au semnat, de asemenea, programul Green Sustainable Industry, prin care UE acordă un grant de 30 de milioane de euro pentru a ajuta industria egipteană să investească în reducerea poluării, decarbonizare, eficiență energetică și a resurselor și trei acorduri de finanțare în valoare totală de 36 de milioane de euro, ca parte a programelor de cooperare bilaterală.

Pe lângă acestea, în cadrul conferinței a fost semnat și un pachet de sprijin din partea Uniunii Europene, de 60 de milioane de euro, pentru îmbunătățirea stocării cerealelor în Egipt în cadrul Facilității pentru alimentație și rezistență.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday