Dominată de judecători conservatori, majoritatea numiți de Donald Trump, Curtea Supremă a SUA a decis, cu o majoritate de 6 la 3, să dea dreptate unor grupuri de pescari de hering, care au contestat un regulament impus de Departamentul Comerțului. Conform acestuia, pescarii au fost obligați să plătească salariile inspectorilor guvernamentali aflați la bordul bărcilor lor pentru a monitoriza capturile. 

Deși cazul este, aparent, unul banal, implicațiile sale pot fi foarte grave, pentru că instanța supremă a SUA a întors astfel o decizie din 1984, dată în procesul Chevron vs. Consiliul pentru Apărarea Resurselor Naturale, care a stabilit atunci un precedent în favoarea agențiilor federale, care au primit dreptul de a reglementa acolo unde legea este ambiguă.

“Precedentul Chevron este anulat. Instanțele trebuie să își exercite propria judecată independentă pentru a decide dacă o agenție a acționat în cadrul autorității sale legale”, se arată în hotărârea de acum a Curții Supreme. Unul din judecătorii Curții a mai arătat că decizia din 1984 “submina valorile fundamentale ale statului de drept, de la promisiunea unei informări utile, la angajamentul unei audieri corecte”.

Secretarul de presă de la Casa Albă a descris decizia de acum ca fiind “încă una profund îngrijorătoare, care duce țara noastră înapoi în timp”. Conservatorii și-au dorit de mult timp limitarea autorităților federale de reglementare, susținând că Washingtonul are prea mult control asupra industriei americane și asupra vieții oamenilor, scrie CNN.

Surse: CNN, AP News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday