Studiul, realizat de Universitatea Birmingham din Marea Britanie și publicat în revista științifică Environment International, a analizat 17 dintre cele mai utilizate PFAS – substanțe polifluoroalchilice (“eterne”, toxice, care nu se descompun natural), reglementate parțial de standardele UE. Este o descoperire majoră, deoarece până acum se cunoștea faptul că PFAS pătrund în corp doar prin inhalare sau ingestie.

Cercetătorii au constatat, prin testarea pe modele 3D, care imită proprietățile pielii, că 15 dintre cele 17 au capacitate semnificativă de absorbție și pot pătrunde în sânge, prin contactul cu pielea. Pot cauza astfel probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, leziuni hepatice, slăbirea sistemului imunitar și greutate redusă la naștere.

Studiul a relevat, de asemenea, că substanțele chimice cu lanțuri mai scurte (cu mai puțini atomi de carbon) sunt absorbite mai ușor decât compușii cu lanțuri lungi – lucru semnificativ având în vedere că industria s-a îndreptat spre cele dintâi, deoarece au fost considerate mai puțin toxice, au declarat cercetătorii.

Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană analizează posibilitatea interzicerii acestor substanțe toxice deși, până acum, scrie Euronews, planul a întâmpinat o opoziție intensă din partea industriei.

Un reprezentant al organizației Health and Environment Alliance (HEAL) a declarat pentru Euronews că înțelegerea modurilor de expunere la PFAS ar putea ajuta facctorii politici să stabilească în ce mod și în ce domenii ar trebui să fie restricționate. “Poluarea cu PFAS este omniprezentă […] Trebuie să știm cum sunt expuși oamenii pentru a o putea reglementa corect”, a subliniat acesta. 

Studii anterioare au arătat că oamenii inhalează și ingerează frecvent astfel de substanțe toxice. În Europa, de exemplu, aproximativ 12,5 milioane de oameni trăiesc în comunități cu apă potabilă contaminată cu PFAS, conform HEAL. 

PFAS pot fi găsite în produse industriale și de consum, precum cosmetice, dezinfectanți, ambalaje și îmbrăcăminte.

Studiu integral pe Environment International

Foto: Francesco Scatena | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday