Concret, Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit că procurorii trebuie să demonstreze nu doar că manifestanții au intrat ilegal în clădirea Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, ci și că au încercat să oprească sosirea certificatelor folosite pentru numărarea voturilor și validarea rezultatelor. Abia în aceste condiții, procurorii pot cere condamnarea lor pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale. 

Decizia a fost luată cu o majoritate de 6-3, de către judecătorii Curții Supreme, care este văzută ca fiind una mai conservatoare. Ceilalți trei judecători au emis o opinie disidentă. Președintele Curții a argumentat că, dacă Congresul ar fi dorit ca procurorii să poată impune pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani pentru comportamentele observate pe 6 ianuarie 2021, s-ar fi specificat acest lucru în lege. A detaliat că, lăsând deoparte aspectele emoționale și politice, nimic în textul legii nu sugerează că este concepută pentru a aplica automat pedepse severe.

CNN scrie că unele procese, în care deja au fost date condamnări, ar putea fi rejudecate, în timp ce procurorul special selectat, Jack Smith, nu va da înapoi în ceea ce privește acuzațiile aduse fostului președinte, Donald Trump. Smith susține că faptele de care se face Trump vinovat sunt mult mai ample, incluzând trimiterea unor certificate electorale false către Capitoliu.

Potrivit procurorilor federali, aproximativ 249 de cazuri care implică acuzația de obstrucționare, care se află în centrul hotărârii de vineri, sunt în curs de judecată. Alte 52 de persoane au fost declarate vinovate și condamnate exclusiv pentru obstrucționare. Dintre acestea, 27 de persoane sunt în prezent încarcerate.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday