Indicele bursei de la Paris a atins vineri cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni și cel mai slab trimestru din ultimii doi ani. Economiștii sunt îngrijorați de “concursul de promisiuni populiste” dintre extrema dreaptă și extrema stângă franceze, care acum ocupă primele două locuri în sondaje și amândouă promit creșteri ale cheltuielilor publice, în condițiile unui deficit oricum mare. Există temerea că o foarte probabil victorie a extremei drepte va duce la vânzare rapidă a titlurilor de stat ale Franței.

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a declarat că o intervenție a Băncii Centrale Europene, în cazul în care alegerile ar declanșa o lichidare rapidă a deținerilor de titluri franceze, ar ridica “probleme economice și constituționale”. Anterior, o analiză FT avertizase că alegerile din Franța pot declanșa chiar o criză a monedei euro.

Analiștii cred totuși că deși guvernul francez ar putea intra într-o perspectivă fiscală dubioasă”, în absența unei crize severe, Banca Centrală Europeană nu va interveni pentru cumpărarea de obligațiuni franceze, deși a mai făcut acest lucru în trecut.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday