Într-un caz care implică un mic orășel din Oregon, dar care se aplică la nivel național, Curtea Supremă a SUA a infirmat soluția unei curți de apel care decisese că impunerea de amenzi împotriva celor fără adăpost încalcă un amendament constituțional care interzice “pedeapsele crude și nedrepte”. 

Hotărârea Curții Supreme a SUA vine într-un moment în care numărul persoanelor fără adăpost a ajuns la un maxim istoric – circa 256 de mii, la nivel național, în creștere cu 12% după criza Covid, în special din cauza dobânzilor care au mărit costurile locuințelor. În urma ei, auttoritățile locale pot aplica interdicții persoanelor fără adăpost, care dorm sub cerul liber, și pot aplica amenzi.

Judecătorul Neil Gorsuch de la Curtea Supremă (numit de Trump) a sugerat că decizia autorităților locale, alese de cetățeni, vor prevala deciziilor instanțelor federale: “Problema persoanelor fără adăpost este complexă. Cauzele sale sunt multiple. La fel pot fi și răspunsurile de politică publică necesare pentru a o aborda. O mână de judecători federali nu poate egala înțelepciunea colectivă pe care poporul american o posedă în a decide cum să tratăm cel mai bine, o problemă socială presantă precum lipsa de adăpost.”

Foto: Srdjan Randjelovic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday