Controversata lege a desemnării agenților străini, pe model rusesc, “blochează acum calea Georgiei către aderarea la UE”, transmit liderii europeni reuniți la summit-ul de la Bruxelles. Aceștia consideră că adoptarea legii a reprezentat un “regres” în ceea ce privește pașii stabiliți pentru aderare, iar “Consiliul European solicită autorităților georgiene să își clarifice intențiile prin inversarea cursului actual de acțiune care pune în pericol parcursul Georgiei către UE, conducând de facto la oprirea procesului de aderare”. 

Liderii au adăugat că își mențin “solidaritatea fermă cu poporul georgian” și și-au exprimat “disponibilitatea de a continua să sprijine georgienii pe calea lor către un viitor european”.

Georgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie anul trecut, după ce i s-a prezentat o listă de măsuri pe care trebuie să le ia pentru a continua procesul, inclusiv reforma justiției. 

Cu toate acestea, UE a criticat adoptarea noii legi privind influența străină, care urmează să intre în vigoare luna viitoare. Legea cere ca mass-media și organizațiile neguvernamentale, care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate, să se înregistreze ca “organizații care acționează în interesul unei puteri străine”, să se supună unor audituri stricte sau să se confrunte cu amenzi punitive.

Guvernul georgian susține că normele “vor asigura transparența banilor care circulă pentru a sprijini ONG-urile și vor proteja Georgia de interferența străină”. Opozanții au numit-o “legea rusă” din cauza asemănărilor cu o lege existentă în Rusia și consideră că motivul real al legislației este înăbușirea disidenței înainte de alegerile parlamentare din octombrie.

Legea a cauzat controverse în țară, iar cetățenii au protestat de mai multe ori, fiind nemulțumiți de decizia guvernului. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday