Anunțul de joi, făcut de televiziunea publică chineză (CCTV), este prima confirmare din partea autorităților că motivul din spatele demiterii lui Li sunt acuzațiile de corupție. El a fost demis din funcția de ministru al Apărării în octombrie 2023, fără un motiv oficial, la două luni după ce nu a mai apărut la evenimente publice. De asemenea, a fost exclus din Partidul Comunist și predecesorul lui Li, Wei Fenghe. 

Acuzațiile prezentate în rapoartele CCTV par să indice corupția în achiziționarea și dezvoltarea echipamentelor militare ale Chinei, cu accent, probabil, asupra forțelor de rachete.

Televiziunea publică chineză a mai precizat că pe numele lui Li a fost deschisă o anchetă internă încă de pe 31 august, la două zile după ce a fost ultima dată văzut în public. Investigația a conchis că ministrul de la acea vreme a încălcat grav disciplinele politice și organizaționale, s-a opus investigațiilor, a căutat beneficii personale pentru el și pentru alții și a primit sume uriașe de bani sub formă de mită, dar i-a și mituit pe alții.

Wei, predecesorul lui Li în calitate de ministru al Apărării din 2018 până în 2023, a fost, de asemenea, acuzat de încălcări grave ale disciplinelor politice și organizaționale, rezistență la investigare, luare de mită, precum și “pierderea loialității”, potrivit CCTV. Cazurile celor doi au fost înaintate procuraturii militare, iar ei și-au pierdut gradele.

În ultimul an, peste zece ofițeri de rang înalt și directori din complexul militar-industrial și-au pierdut funcțiile publice. Pe lângă ei, au fost demiși și doi generali de rang înalt din forțele de elită care supraveghează rachetele nucleare și balistice ale Chine. 

De la alegerea sa ca președinte, în 2012, Xi Jinping a făcut din eliminarea corupției și a neloialității un semn distinctiv al guvernării sale, iar epurările sugerează că această campanie este departe de a fi încheiată în cadrul armatei, conchide CNN.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday