Submarinul implicat a fost USS Tennessee, căruia i s-au alăturat crucișătorul USS Normandy (CG 60), un P-8A Poseidon, aeronavă de patrulă maritimă și de recunoaștere, și un avion de comunicații strategice E-6B Mercury. SUA au anunțat abia marți că au efectuat această manevră în ziua de duminică, însă nu au precizat și contextul acesteia.

Totuși, Business Insider relatează că astfel de operațiuni sunt efectuate atunci când se dorește transmiterea unui mesaj potențialilor adversari. Cea de acum vine la câteva săptămâni după ce Rusia a organizat exerciții militare în jurul Cubei, la circa 150 de kilometri de coastele statului american Florida. Totodată, în ultimele săptămâni, oficialii ruși, în frunte cu Vladimir Putin, au intensificat retorica militară. 

Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare în cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a comentat că operațiunea SUA este îndreptată direct către Rusia.

USS Tennessee este un submarin cu rachete balistice din clasa Ohio capabil să transporte până la 20 de focoase nucleare Trident. E-6B Mercury, care îl însoțește, “asigură fiabilitatea și durabilitatea sistemului aerian de comandă, control și comunicații nucleare pentru președinte, secretarul Apărării și Comandamentul Strategic american”, potrivit Comandamentului Sistemelor Aeriene Navale

La fel ca E-4B “Nightwatch” al Forțelor Aeriene, aeronava Marinei este uneori numită “Aeronava Apocalipsei”, întrucât poate prelua misiunea de a dirja forțele nucleare de pe mare, în cazul în care opțiunile terestre nu mai sunt disponibile. 

Submarinele cu rachete balistice sunt un element al triadei nucleare a SUA, iar Marina Americană nu dezvăluie în mod regulat informații despre locul în care acestea se află. De asemenea, nici poziția celorlalte elemente nu este făcută publică prea des. Totuși, din 2020, prezența acestora a fost dezvăluită mai des, în Atlanticul de Nord și mările din împrejurimi, în special în cele din jurul Norvegiei și ale câtorva țări din NATO.

De altfel, dezvăluirea în mod deliberat a locațiilor semnalează Rusiei că submarinele americane sunt active în apele din apropiere, iar acest lucru este făcut într-un moment în care și submarinele rusești sunt din ce în ce mai active în Atlantic și chiar în largul țărmurilor SUA.

Sursă: Business Insider

Foto: X/@USNavyEurope

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday