Radarele americane au detectat ruperea satelitului american, în noaptea de miercuri spre joi, incident în urma căruia s-a format “un nor de resturi, pe orbita joasă a Pământului”, potrivit companiei LeoLabs, specializată în monitorizare spațială.

A fost emisă o alertă de coliziune pentru Stației Spațială Internațională (ISS), cei nouă astronauți aflați la bord primind ordin să se adăpostească în compartimente special desemnate pentru astfel de situații.

U.S. Space Command a declarat că satelitul a creat “peste 100 de bucăți de resturi care pot fi urmărite”, dar nu a dat detalii despre cauzele dezintegrării acestuia. Satelitul rusec RESURS-P1 fusese scos din funcțiune în 2022. “US SPACECOM nu a observat amenințări imediate și continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranța și sustenabilitatea domeniului spațial”, se arată în comunicatul Comandamentul Spațial american. 

Sursă: Reuters

Foto: Burgstedt | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday