Ministerul de Interne a transmis că tolerarea sau glorificarea unei singure acțiuni teroriste, inclusiv prin postări pe rețelele sociale, va fi suficientă pentru a lua în considerare “interesul serios pentru deportare”. Reuters explică, citând documentul, că nu va mai fi nevoie de o condamnare penală pentru ca un cetățean străin să-și piardă dreptul de a rămâne în țară. 

Arătarea susținerii se referă și la aprecierea unor postări sau alte interacțiuni pozitive pe platforme ca YouTube, Instagram sau TikTok. Ministrul de Interne a declarat că guvernul urmărește o adaptare rapidă în camera inferioară a parlamentului. 

Criticii susțin că proiectul de lege limitează libertatea de exprimare și afirmă că măsurile sunt similare cu tacticile folosite de regimurile autoritare. Clara Bünger, din Partidul Stângii Socialiste din parlament, a declarat că măsura este “un punct culminant al unei tendințe îngrijorătoare”.

Olaf Scholz a anunțat, la începutul acestei luni, că guvernul va simplifica procedurile de deportare, după ce a avut loc un atac cu cuțitul la un miting anti-islam din Mannheim, în care a murit un polițist. La momentul respectiv, Scholz a declarat că guvernul lucrează pentru a permite deportarea migranților în țări precum Afganistan și Siria. 

Surse alternative: DW,  Reuters

Foto: Dirk E Ellmer | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday