NATO a transmis într-un comunicat de presă că Consiliul a decis să-l numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianței, în locul lui Jens Stoltenberg, începând cu 1 octombrie.

Stoltenberg, care a ocupat funcția de secretar general al NATO timp de zece ani, a precizat pe X (Twitter) că “Salut cu căldură alegerea Aliaților NATO de a-l numi pe Mark Rutte ca succesor al meu. (…) Îi doresc mult succes în timp ce continuăm să consolidăm NATO. Știu că las Alianța pe mâini bune“.

Săptămâna trecută, după retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis, țările membre ale Alianței au ajuns la un consens și s-au declarat în favoarea susținerii lui Mark Rutte pentru funcția de conducere a NATO.

Premierul olandez și-a anunțat candidatura pentru funcția de conducere a Alianței în noiembrie anul trecut. Mark Rutte este cel mai longeviv prim-ministru al Olandei, fiind prima dată numit în funcție în 2010.

Rutte va prelua oficial mandatul la începutul lui octombrie, cu aproape o lună înaintea alegerilor prezidențiale americane.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday