Jordan Bardella, președintele partidului de extremă dreaptă Adunarea Națională (RN) – fostul Front Național, a transmis că dacă formațiunea va câștiga majoritatea în parlament pe 7 iulie, persoanele cu dublă cetățenie vor fi excluse din “cele mai strategice posturi ale statului”, precum cele din Securitate și Apărare, care vor fi rezervate “cetățenilor francezi”.

Însă constituția franceză nu face distincție între cetățenii săi, indiferent dacă sunt francezi prin naștere, au dublă naționalitate sau au obținut cetățenia ca adulți. Modul de dobândire a cetățeniei nu este o întrebare care se regăsește la recensământ, de aceea numărul exact al persoanelor cu dublă cetățenie din Franța nu este cunoscut oficial. Se estimează că se situează undeva între 3,3 milioane și 5 milioane. RN a mai transmis că intenționează, de asemenea, să elimine drepturile de a obține cetățenia franceză pentru copiii născuți și crescuți în Franța de părinți străini.

Marine Le Pen, care va candida la funcția de președinte în 2027 din partea RN, a declarat că “sunt într-adevăr doar câteva locuri de muncă în posturi strategice sensibile“, iar o listă cu acestea va fi actualizată în mod regulat în funcție de “problemele geopolitice“.

Măsura a fost criticată de celelalte partide politice, pe motiv că este discriminatorie. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a transmis că locurile de muncă sensibile din Franța sunt deja verificate în mai multe moduri. A explicat că ideea extremiștilor echivalează cu “împărțirea națiunii”, deoarece va afecta peste trei milioane de persoane cu dublă cetățenie, într-un “nou mod de a filtra francezii”.

Stânga susține că intenția este de fapt o sortare a oamenilor în funcție de naționalitate, origine sau cultură, reamintind o propunere de lege publicată de Le Pen în ianuarie, când aceasta era deputată, în care sugera o modificare constituțională pentru a împiedica accesul persoanelor cu dublă cetățenie la locuri de muncă în administrația de stat sau în companiile publice.

Într-o intervenție la BFMTV, Bardella a încercat să liniștească un apelant, spunând că partidul său a fost criticat pe nedrept și că “francezii de origine străină” care “lucrează și respectă legea” nu au de ce să se teamă, însă folosirea acestor expresii au inflamat și mai rău opoziția.

Macron a convocat alegeri anticipate luna aceasta, când centriștii săi au fost înfrânți categoric de RN la alegerile europarlamentare. Sondajele actuale arată că partidul lui Le Pen ar putea ocupa cel mai mare număr de locuri în parlament, urmat de stânga, dar nu este sigur dacă ar putea ajunge la o majoritate absolută.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday