După luni de negocieri cu patronatele din agricultură și cu grupurile de mediu, coaliția de guvernare din Danemarca a anunțat un acord pentru ceea ce ar urma să fie primul model din lume de taxare a emisiilor din agricultură cu efect asupra încălzirii globale. Nu numai vacile ar urma să fie taxate, ci și porcii sau oile, dar emisiile de metan în cazul bovinelor sunt mult mai mari.
Parlamentul danez ar urma să voteze în acest an modelul de taxarea și subvenție care va intra însă treptat în vigoare din 2030 și până în 2035. Astfel, el implică stimulente pentru fermieri pentru a reduce emisiile, cu o subvenție de bază de 60% pentru cel puțin primii doi ani. Dar politicienii danezi par să spere că sistemul va fi preluat și de alte țări europene, fermierii danezi arătând că o acțiune unilaterală a Danemarcei le-ar afecta grav exporturile.
Søren Søndergaard, președintele Consiliului danez pentru Agricultură și Alimentație, a declarat că modelul fiscal propus ar fi avantajos pentru “fermierul care utilizează soluții climatice aprobate și durabile din punct de vedere economic, pentru că el poate evita complet impozitarea”. De altfel, unele organizații ecologice au arătat că deducerile oferite sunt prea mari pentru ca taxarea emisiilor să fie cu adevărat eficientă.
Animalele rumegătoare precum vacile și oile produc metan prin sistemul lor digestiv, în timp ce emisiile animalelor omnivore, precum porcii, sunt mai mici. Luând în calcul și îngrășămintele folosite pentru susținerea pășunilor, agricultura produce, la nivel mondial circa 11% din emisiile cu efect de seră, aproape două treimi din acestea fiind cauzate de vaci. În medie, o vacă produce, într-un an, echivalentul a șase tone de echivalent CO₂ în metan, ceea ce, pe sistemul propus de danezi ar implica un impozit de 96,50 euro. Danemarca este unul dintre cei mai mari exportatori europeni de lactate și carne de porc.
Acordul politic danez, care pune bazele pentru introducerea taxei din 2030, vine la doar câteva luni după ce fermierii au protestat în toată Europa împotriva măsurilor de mediu. Noua Zeelandă, un alt mare exportator mondial de carne de vită și de oaie, a renunțat luna aceasta la o inițiativă similară.
Foto: Peter Lovás | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.