Oamenii de știință de la British Antarctic Survey explică într-un studiu publicat în revista Nature Geoscience că apa caldă a oceanelor se infiltrează sub stratul de gheață, la linia de delimitare dintre partea subterană a ghețarului și partea superioară, care plutește în apă, provocând o topire accelerată care ar putea duce la un punct de basculare. Modelele științifice folosite pentru a proiecta creșterea nivelului mării nu au luat acest lucru în considerare, sugerând că proiecțiile actuale ar putea fi subestimate semnificativ.

Apa caldă care pătrunde în ghețar formează goluri, ceea ce permite unei cantități mai mari de apă să topească gheața, acesta fiind un proces repetitiv, se arată în studiu. Oamenii de știință spun că o creștere oricât de mică a temperaturii oceanelor poate avea un impact foarte mare asupra cantității de gheață topită, iar pe măsură ce schimbările climatice încălzesc oceanele, procesul se accelerează.

Specialiștii avertizează că ghețarii se topesc într-un ritm mult mai alert decât se credea, ceea ce va crește nivelul mării mult mai repede, riscând să devină o amenințare pentru populațiile de pe coastă. 

Stratul de gheață din Antarctica pierde deja o medie de 150 de miliarde de tone de gheață în fiecare an și, în totalitatea sa, conține suficientă apă pentru a crește nivelul global al mărilor cu aproximativ 58 de metri, mai arată studiul.

Un gaciolog la Universitatea Colorado Boulder a declarat că studiul cercetătorilor de la British Antarctic Survey “are un potențial foarte important”, dar ar trebui analizat împreună cu alte descoperiri recente, inclusiv mecanismele de topire a gheții și impactul pe care îl au mareele asupra pompării apei de mare sub gheață.

Sursă alternativă: CNN

Foto: British Antarctic Survey

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday