Mandatele se referă la atacurile cu rachete asupra rețelei energetice ucrainene, între octombrie 2022 și cel puțin martie 2023, arată instanța. În acea perioadă, Șoigu era ministrul Apărării, iar Gerasimov, la fel ca și acum, șeful Statului Major General al Armatei. În termenii Curții, cei doi sunt responsabili de “direcționarea atacurilor asupra obiectivelor civile și provocarea de daune accidentale excesive civililor sau obiectivelor civile”.

În total, CPI a emis patru mandat de arestare pentru foști și actuali oficiali ruși, după ce anul trecut a emis unele pentru Vladimir Putin și comisarul pentru drepturile copiilor, Maria Belova pentru că au coordonat deportarea copiilor ucraineni în Rusia, ceea ce se consideră crimă de război. Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, astfel că Șoigu și Gerasimov nu pot fi arestați decât în țările care au semnat tratatul de organizare a instanței.

În urmă cu o lună, Serghei Șoigu a fost înlocuit neașteptat din funcția de ministru al Apărării, și numit secretar al Consiliului de Securitate al Federației, post ocupat până atunci de Nikolai Patrușev, un apropiat al lui Putin. 

Surse alternative: CNN, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday