Recording Industry Association of America, ai cărei membri sunt responsabili de producerea și distribuirea celei mai mari părți de creații muzicale din SUA, informează că Sony Music, Universal Music Group și Warner Record, cele mai mari case de discuri din lume, dau în judecată două start-upuri, Suno și Udio, ale căror produse generează melodii cu ajutorul inteligenței artificiale. 

Cele trei case de discuri susțin că start-upurile încalcă drepturile de autor și folosesc fără acord materialele artiștilor și trupelor cunoscute, precum ABBA, Chuck Berry, The Temptations sau Mariah Carey. Mai concret, spun că programele de AI copiază se folosesc de piesele originale pentru a genera variante foarte asemănătoare. Un proces a fost deschis în instanța federală din Boston, împotriva Suno AI, iar altul în New York, împotriva Uncharted Labs, dezvoltatorul Udio AI. Sony, Universal și Warner au cerut despăgubiri de 150 de mii de dolari pentru fiecare melodie.

Directorul executiv al Suno a transmis că acesta a fost creat pentru a genera rezultate complet noi și nu pentru a copia melodii care deja există. Udio, în schimb nu a răspuns solicitării de comentarii. 

Cu toate acestea, în plângerile depuse în instanță se subliniază că Suno și Udio produc melodii atât de asemănătoare încât și fanilor devotați le este greu să își dea seama că nu ascultă piesa originală. În acest context, este dat exemplul “Prancing Queen”, de la ABBA pentru care cei mai mari fani s-au străduit să distingă varianta creată cu AI de înregistrare autentică a trupei.

În martie, Tennessee a devenit primul stat din SUA care a adoptat o lege pentru a proteja cântăreții și compozitorii de pericolele legate de inteligența artificială. Legea intră în vigoare de la 1 iulie, iar scopul este de a se asigura că instrumentele AI nu trebuie să reproducă vocea unui artist fără consimțământul acestuia. 

Surse alternative: BBC, The Guardian

Foto: Techa Tungateja | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday