CNN a întocmit o analiză în care explică faptul că Moscova încearcă de zeci de ani să țină sub control extremismul islamist, misiune pe care Vladimir Putin nu a reușit nici acum să o ducă la capăt. Atacul din weekend din Daghestan – la aproape trei luni după atacul terorist al ISIS de la Moscova, în care au murit 133 de persoane – este cel mai recent exemplu și demonstrează că amenințarea islamistă din Rusia nu a fost diminuată, ci chiar a luat amploare, la fel ca în întreaga lume.

Acest atac – la aproape trei luni după ce bărbați înarmați au intrat în sala de concerte Crocus din Moscova, ucigând 133 de persoane – agravează faptul neplăcut că amenințarea islamistă din Rusia a luat amploare, la fel ca în întreaga lume, iar generația următoare, mai tânără, păstrează aceeași ură josnică pentru trecutul și prezentul Kremlinului.

Amploarea răspunsului forțelor de ordine ruse este esențială pentru combaterea amenințării extremiste, scrie CNN, care atrage atenția că războiul din Ucraina, care a adus ofițerii de poliție pe front, a lăsat forțele de ordine din Rusia epuizate și fără resursă umană suficientă. Totuși, situația este deosebit de gravă în Daghestan, unde au izbucnit proteste în primele luni ale războiului, din cauza mobilizării populației. 

Daghestan este o zonă săracă a Rusiei din aproprierea Mării Caspice, cu o populație majoritar musulmană, unde un număr mare de civili au fost uciși din cauza războiului, iar securitatea precară din regiune a devenit o problemă critică pentru Kremlin. Islamismul extremist a devenit o problemă majoră a Rusiei după cele două războaie din Cecenia. Putin a venit la putere în 1999, promițând că îi va elimina pe extremiști. Totodată, militanții separatiști ceceni au devenit mai radicali în ideologia lor, pe măsură ce campaniile de “curățare” ale Moscovei au făcut ravagii prin satele cecene la începutul anilor 2000, când adesea au fost executați bărbați la întâmplare. 

Atacurile asupra creștinilor din Daghestan sunt ecoul celei mai îngrozitoare crime a militanților – asediul școlii din Beslan, din 2004, când a fost vizată o zonă creștină ortodoxă. Atunci, peste 300 de persoane au murit, majoritatea copii. Atunci, răspunsul forțelor de securitate a fost unul slab, se arată în analiza CNN, până la sosirea forțelor speciale, care au reprimat atacul, ce a durat trei zile. “La fel ca atacul din acest weekend, incidentul terorist de la Belsan a fost un alt exemplu al eșecului președintelui rus de a-și îndeplini promisiunea pe care a făcut-o când a preluat puterea”, subliniază CNN

Un deceniu mai târziu, Caucazul de Nord a intrat din nou în centrul atenției atunci când două persoane au comis atentatul din Boston, în 2013. Deși legăturile lor cu extremismul din Daghestan s-au dovedit a fi minore, CNN scrie că extremiștii din Daghestan erau extrem de selectivi. “Recruții trebuiau să stea luni de zile izolați, fără a folosi telefoane mobile sau alte mijloace de contact, înainte ca jihadiștii să îi primească la antrenamentul lor în pădurile locale și în rândurile militanților devotați, dornici să ia vieți nevinovate”, se mai arată în analiză. CNN conchide prin a sublinia că acest atac a avut loc acum 10 ani, iar nimic nu s-a îmbunătățit de atunci. Atacurile care continuă să aibă loc nu arată decât faptul că Administrația Putin nu poate opri încă conflictele din interiorul Rusiei.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday