Departamentul de Justiție trebuie să decidă până pe 7 iulie dacă va începe sau nu urmărirea penală, potrivit a două persoane familiarizate cu problema care au discutat cu jurnaliștii Reuters sub protecția anonimatului.
Oficialii au stabilit că Boeing a încălcat un acord din 2021 care a protejat compania de acuzații penale pentru conspirație și fraudă, în legătură cu două accidente aviatice din 2018 și 2019, în care a fost implicată aeronava 737 MAX. În cele două accidente, unul în Indonezia și altul în Etiopia, au murit în total de 346 de persoane. Conform înțelegerii, Departamentul de Justiție a fost de acord să nu dea în judecată Boeing, atât timp cât compania își revizuiește practicile de conformitate și va prezenta rapoarte regulate.
Dar, între timp, aeronavele Boeing au fost implicate în mai multe incidente. În ianuarie anul acesta, ușa cabinei unui avion Alaska Airlines s-a deschis în timpul zborului. În iunie, un raport a produs îngrijorări că Boeing folosește piese defecte la construcția avioanelor sale, după ce mai mulți angajați ai producătorului au relatat că, după ce au constatat nereguli, compania s-a întors împotriva lor.
Directorul general al companiei, David Calhoun, a fost audiat într-o comisie a Senatului, săptămâna trecută, afirmând că Boeing este “departe de a fi perfectă”, dar că s-a asigurat că “fiecare angajat este liber să vorbească despre probleme”.
Atât Departamentul de Justiție, cât și Boeing au refuzat să comenteze informațiile. Anterior, producătorul de aeronave a transmis că a respectat termenii acordului din 2021.
Cele două părți sunt în discuții cu privire la o potențială rezoluție a anchetei Departamentului de Justiție și nu există nicio garanție că oficialii vor merge mai departe cu acuzațiile, au explicat cele două surse pentru Reuters.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.