Rui Pinto este un activist portughez care a fondat website-ul “Football Leaks”, ce susține că a adunat 70 de milioane de documente, inclusiv e-mailuri personale, de la cluburi de fotbal precum Manchester City sau PSG. În noiembrie 2018, publicația germană Der Spiegel a publicat un articol în care a scris că Manchester City și sponsorii săi au manipulat mai multe contracte, pentru a ocoli regulamentul UEFA privind fair-play-ul financiar (FFP). Articolul de la acea vreme se baza pe informațiile dezvăluite de un avertizor de integritate indicat cu pseudonimul “John”, același pseudonim folosit de Pinto pe “Football Leaks”, explică The Telegraph. 

Anul trecut, Pinto a fost condamnat în Portugalia la patru ani cu suspendare, pentru tentativă de extorcare, accesarea ilegală de informații și violarea corespondenței. În timpul procesului său, Pinto a susținut că nu este hacker, ci avertizor de integritate. 

Acum, acesta susține că deține dovezi încă nedezvăluite că Manchester City a încălcat regulamentul financiar stabilit de UEFA. În cadrul unei conferințe, el și avocatul său au spus că au predat cinci hard-diskuri cu date către autoritățile franceze și germane. Pinto susține că informațiile sunt relevante pentru ancheta deschisă de Premier League, în care clubul englez se confruntă cu 115 acuzații de încălcare a FFP. Reprezentanții lui Manchester City neagă orice acuzație. 

Pinto a mai spus că în ultimii ani a primit amenințări și că reprezentanții mai multor cluburi europene chiar s-au reunit la Londra, pentru a aduna informații despre el. 

Acuzațiile cu care se confruntă Manchester City se referă la nedeclararea cu exactitate a informațiilor financiare pentru sezoanele din 2009 până în 2018, inclusiv date legate de salariile jucătorilor și antrenorilor. Presa britanică amintește că, în 2020, UEFA a amendat City cu 30 de milioane de euro și a exclus-o pentru doi ani din competițiile europene, însă decizia a fost anulată de Curtea de Arbitraj Sportiv.

Sursă: The Telegraph

Foto: Rui Pinto/X

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday