UPDATE, ora 6.00. Peste 20 de persoane au fost ucise, în luptele de duminică seara și în timpul nopții, potrivit unui bilanț al Ministerului de Interne din Daghestan, citat de agenția oficială TASS. Între acestea, trei civili, 13 ofițeri de poliție, un soldat al Gărzii Naționale, și 6 dintre atacatori – patru la Makhachkala și doi la Derbent. Autoritățile spun că, la Derbent, faza activă a operațiunii antiteroriste s-a încheiat.

Este confirmată informația că doi dintre atacatori sunt fiii șefului districtului Sergokalinski din Daghestan, care a fost și arestat între timp.

Sunt decretate trei zile de doliu în Daghstan.

UPDATE, ora 21.30. După lăsarea întunericului se dau lupte de sttradă atât în Derbent, cât și în Makhachkala, principalele orașe din Daghestan, aflate la 120 km distanță unul de celălalt. Guvernul Federal a decis trimiterea unor unități ale Gărzii Naționale (aparent din Osetia de Nord, aflată la circa 300 km) în sprijinul forțelor Ministerului de Interne din Daghestan.

Un bilanț oficial, citat de publicația rusă Astra indică faptul că sunt nouă persoane ucise până acum, dintre care șapte ofițeri de poliție, la care se adaugă doi teroriști. Alte cel puțin 25 de persoane sunt rănite.

Știrea, în forma inițială:

Multiple atacuri teroriste asupra unei sinagogi și a unei biserici ortodoxe într-un oraș din Caucaz. Bărbați înarmați cu mitraliere au deschis focul și au ucis cel puțin un preot și mai mulți ofițeri de poliție. Într-un oraș învecinat, un post de poliție a fost atacat.

Ministerul de Interne din Republica rusă Daghestan informează că mai mulți bărbați înarmați au atacat duminică o sinagogă și o biserică ortodoxă, ucigând un preot și cel puțin șase ofițeri de poliție. Incidentul s-a produs în orașul Derbent, de la Marea Caspică, dar este raportat și un atac asupra unui post de poliție în orașul Makhachkala, aflat la peste 100 de km mai la nord.

Numeroase filmări făcute de trecători și postate pe rețelele sociale arată atacul asupra unuia dintre lăcașurile de cult, iar o alta pare a indica capturarea unuia sau mai multor teroriști pe plaja din Derbent, plină de oameni veniți la soare.

Nu se cunosc deocamdată nici identitatea atacatorilor, nici motivația acestora. Pe rețelele ruse circulă informații, încă neconfirmate, privind identificarea fiului unui oficial local din Daghestan printre atacatorii uciși de forțele de ordine. Daghestan are o populație majoritar musulmană.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday