Deși Armata Rusă continuă să bombardeze puternic orașul Harkov și toată regiunea în care a declanșat o ofensivă în prima jumătate a lunii mai, un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene a declarat la televiziunea națională că deja o parte a forțelor ruse au început retragerea din zona de lângă orașul Vovceansk, cel în care s-au purtat cele mai multe lupte de la începutul ofensivei ruse în regiunea Harkov. Alte retrageri au fost observate în jurul localităților Liptsi şi Tikhe, ceea ce poate sugera fie o repoziționare a trupelor, fie faptul că ofensiva respectivă și-a atins scopul – dislocarea unei părți a forțelor ucrainene din Donbas.

Armata Rusă nu a înaintat mai mult de 10 km în teritoriul ucrainean, după acțiunea care a debutat pe 10 mai, deși ucrainenii se confruntau atunci cu o lipsă critică de muniții. Din această cauză, ei chiar au fost nevoiți să aducă mai mulți oameni, iar acum ISW remarcă o intensificare a luptelor în Donbas, la sud de Ceasiv Yar, “ceea ce poate indica cel puțin o fază pregătitoare a ofensivei ruse de vară, dacă nu chiar debutul acesteia”.

Mai exact, între 18 și 22 iunie a existat “o rată ridicată” a atacurilor în direcția Toretsk-Horlivka și chiar unele avansări teritoriale de nivel tactic. “Forțele ruse au fost în general inactive pe acest sector al frontului pe tot parcursul anului 2024, așa că activarea și intensificarea lor aici este de remarcat. (…) Surse ucrainene au confirmat că o parte a forțelor din regiunea Donețk au fost relocate în direcția Harkov, iar rușii ar putea exploata acum această posibilă slăbire a liniilor ucrainene, în special în direcția Toretsk-Horlivka. Forțele ruse au menținut, de asemenea, o rată ridicată de atacuri în direcția Ceasiv Yar și în jurul Avdiivka, și ar putea intensifica în curând atacurile în această zonă dacă comandamentul rus va evalua momentul ca fiind oportun, înainte ca Armata Ucraineană să realoce rezervele înapoi, în regiunea Donețk. Ucrainenii au avertizat anterior că Rusia va desfășura o ofensivă de vară care se va concentra probabil asupra estului Ucrainei”, arată ISW

Pe de altă parte, Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, a declarat că navele rusești, purtătoare de rachete, au fost mutate din Marea Neagră în Marea Azov, de unde au efectuat lansări inclusiv sâmbătă dimineața, țintind în special infrastructura energetică critică din mai multe regiuni ucrainene.

“Rușii cred acum că Marea Azov este mai sigură pentru navele lor decât Marea Neagră. Ei uită că și Marea Azov este destul de aproape de noi”, a mai spus Pletenciuk. Ucraina a lovit în mod repetat navele rusești, circa 30% din Flota Rusă a Mării Negre fiind distruse cu rachete cu rază lungă și drone navale.

Surse: ISW, PravdaUA, Kyivindependent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday