“S-a decis! Plecăm din Renew pentru că nu ne putem îndeplini programul acolo. Nu vrem să ne trădăm alegătorii. Renew are poziții diferite față de mișcarea ANO”, au transmis reprezentanții partidului ceh. Babiš a fost mult timp în dezacord cu mulți membri ai grupului liberal Renew, pronunțându-se recent și împotriva acordului european Green Deal și a politicii UE privind migrația.

Partidul său, Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO), care s-a clasat pe primul loc în alegerile europene din Republica Cehă, oferea șapte europarlamentari în Renew Europe, care este dominată de eurodeputații lui Emmanuel Macron și de cei ai altor partide liberale, cum ar fi VVD, al premierului olandez Mark Rutte.

Președintele Renew, Valérie Hayer, a declarat că “acesta este un divorț de mult așteptat. ANO a ales o cale populistă care este incompatibilă cu valorile și cu identitatea noastră”. Totuși, pierderea ANO reprezintă o lovitură pentru grupul Renew, deoarece va fi extrem de dificil pentru acesta să redevină al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, un loc preluat recent de grupul de extremă dreaptă Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR). Aceasta înseamnă că Renew ar putea obține mai puține funcții legislative importante în următorul Parlament.

De altfel, recent, Giorgia Meloni, care conduce ECR, a cerut un loc la masa negocierilor pentru funcțiile de conducere din UE și stabilirea agendei legislative pentru următorii cinci ani. FT arată că, practic, Macron și liderii de centru-stânga și de centru-dreapta “i-au ignorat cererile la o primă întâlnire”, săptămâna trecută, atunci când au convenit asupra unei liste provizorii de posturi de conducere. Meloni a criticat aranjamentul și a declarat că lucrează la construirea unui “front alternativ la stânga”, înainte de o a doua întâlnire pe această temă, care va avea loc săptămâna viitoare.

Babiš a declarat că va anunța în două săptămâni cărui grup se vor alătura deputații săi europeni, dar a exclus ECR. El ar putea forma un parteneriat cu Orbán, al cărui partid Fidesz nu este afiliat la niciun grup și care a anunțat deja că nu se va alătura ECR. Orbán și Babiš ar avea nevoie de partide din încă cinci țări pentru a forma un nou grup, până la 15 iulie.

Surse: FT, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday