“Am decis să acordăm timp suplimentar pentru a putea urma procedurile standard de siguranță și vom lua deciziile în funcție de datele primite, legate de gestionarea scurgerilor sistemului de heliu și a performanței propulsorului, pe care le-am observat în timpul ascensiunii și andocării la ISS”, se arată într-un comunicat al celor două instituții.Misiunea, cu doi astronauți la bord, a fost primul test de zbor cu echipaj uman al navetei Starliner, costruită de Boeing, și urma să se întoarcă pe Pământ după opt zile de la lansarea sa, pe 6 iunie. Ulterior, data a fost amânată până pe 26 iunie, dar acum NASA nu a mai precizat termenul până la care problemele tehnice ar urma să fie rezolvate.

Potrivit NASA, “echipajul nu este presat să părăsească stația, deoarece există suficiente provizii pe orbită”. Pe ISS sunt acum nouă oameni, dintre care doi sunt cosmonauți ruși.

Image of Expedition 71 crew at the International Space Station

Înainte de testul cu echipaj uman, naveta Boeing a mai efectuat dou[ zboruri spațiale. Cu toate acestea, la lansarea din 6 iunie, ea a înregistrat cinci scurgeri de heliu și tot atâtea probleme la cele 28 de propulsoare de manevră.

Starliner ar fi urmat să devină a doua navetă americană capabilă să transporte astronauți spre și dinspre ISS, după Crew Dragon a Space. Nu este clar deocamdată dacă Boeing va mai obține certificarea NASA pentru Starliner.

Sursa: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday