Printre informațiile respective se regăsesc nume, adrese, rezultatele testelor de sânge pentru HIV și cancer pentru numeroși pacienți, dar și liste cu beneficiarii de transplanturi și cu cei care au făcut transfuzii de sânge în ultimii ani. The Guardian arată că, în urma atacului cibernetic de la începutul lunii iunie, grupul de hackeri ruși Qilin a furat datele medicale care conțin 300 de milioane de interacțiuni ale pacienților cu personalul/medicii Serviciului Național britanic de Sănătate (NHS),

La momentul atacului, hackerii au cerut o răscumpărare în valoare de 50 de milioane de dolari, însă Synnovis, un contractor al NHS care se ocupă cu analizele de sânge și transfuzii, nu a acceptat să plătească suma. Drept consecință, hackerii au postat sute de fișiere cu date, aproximativ 400 gb, pe dark web. Totuși, arată The Guardian, nu este clar ce procent reprezintă această cantitate de date din totalul celor furate.

Atacul cibernetic a avut loc la începutul lunii și a vizat șapte spitale mari din Londra. În centrul atacului a fost Synnovis, iar din pricina incidentului, activitatea din clinicile care recoltau sânge pentru analize a fost sistată. Două dintre instituțiile afectate au fost nevoite să anuleze peste o mie de operații, inclusiv pentru cancer și transplanturi, și să amâne peste două mii de programări doar în primele 13 zile după atac. De asemenea, NHS a cerut donatorilor să ajute la refacerea stocului de sânge, pentru că blocarea sistemelor informatice ale spitalelor din Londra a făcut ca stocurile existente să fie mai greu de identificat pe grupe.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Foto: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday