Update: Ministerul Energiei din Muntenegru transmite că pana masivă de curent a fost cauzată de o creștere bruscă a consumului de energie, pe fondul temperaturilor ridicate. Conform sursei citate, sistemele de distribuție a energiei electrice din Balcani sunt interconectate, iar din această cauză au fost afectate mai multe state.

Știre inițială:

Compania energetică CGES din Muntenegru a transmis că întreruperile sunt raportate în toată țara, cu excepția zonelor din nord, dar și în Albania, Bosnia și Herțegovina și o parte semnificativă a Croației. Operatorul a transmis că nu este cunoscută cauza pentru această pană, dar menționează că este o problemă internațională, iar echipele de intervenție se află în zonele afectate pentru rezolvarea problemelor. Primele decuplări de la rețea au fost raportate în jurul orei locale 12. 

La rândul său, operatorul croat HEP a anunțat că întreruperea în anumite părți ale țării a fost cauzată de “o perturbare internațională care a afectat mai multe țări”. Cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației este fără electricitate, conform televiziunii de stat. Aceeași sursă a informat că traficul în orașul Split, care se află pe coasta Mării Adriatice, este puternic perturbat, deoarece semafoarele nu mai funcționează. 

Conform jurnaliștilor albanezi, sunt afectate numeroase orașe, inclusiv capitala Tirana, dar și Durrësi, Lezha, Shkodra, Kukësi, Saranda și Elbasani. Aceștia citează oficiali sub protecția anonimatului care spun că, aparent, este vorba despre o defecțiune a unui interconector din Muntenegru, motiv pentru care fluxurile normale de energie au fost întrerupte brusc în regiune. Un interconector este un element al infrastructurii electrice care leagă rețelele din două sau mai multe țări, permițând astfel schimbul de energie între acestea. Totuși, la nivel oficial, nu au fost oferite detalii în acest sens. Experții nu exclud ipoteza ca problemele să fie cauzate de temperaturile ridicate din ultimele zile, care au urcat la 40 de grade.

Corespondenți ai Reuters au declarat că în Bosnia, capitala Sarajevo și orașele Banja Luka și Mostar au rămas fără electricitate. De asemenea, conform presei locale, pana de curent afectează aproape întreaga țară.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday